JEDINSTVENI PROJEKAT: Umetnici oslikavaju ženski zatvor u Požarevcu

Od 2. do 6. avgusta u Požarevcu se održava Festival ulične umetnosti, tokom kojeg će domaći i strani umetnici oslikati spoljašnje zidove Kazneno-popravnog zavoda za žene.

Glavni inicijator i organizator ove ulično-slikarske manifestacije je Grad Požarevac, a izvođače će predvoditi Street Smart kolektiv, na čelu sa Andrejom Žikićem Artezom, uličnim umetnikom iz Beograda, poznatom i van granica naše zemlje. On je autor brojnih murala u Srbiji, od kojih je najnoviji onaj u Valjevu, izrađen ove godine.

Ovaj mladi umetnik, poznat pod imenom Artez, svoja dela ostavio je i na fasadama zgrada u Francuskoj, Španiji, Argentini, Indiji, Nemačkoj, Maroku, Kini, Austriji…  Od 2014. do danas, Street Smart oslikao je brojne fasada u Srbiji, a među njima je i jedan od najvećih kolektivnih murala u Evropi – na fasadi OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, o čemu je pisao i čuveni magazin LSD – London Street-Art-Design.

Među aktivnostima kolektiva Street Smart ističe se i serija izložbi pod nazivom „Scena“ (2015-2016), koja je po prvi put u galerijskim prostorima prikazala najbolja dela domaće ulične umetnosti, kao i prošlogodišnje izložbe u Berlinu i Cirihu. Ovaj kolektiv organizovao je i brojne markete ulične umetnosti, samostalno ili u okviru različitih festivala.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker