NIJE MAGLA, NEGO JE VAZDUH ZAGAĐEN: Požarevac od jutros među najzagađenijim gradovima u svetu

Beograd je danas prvi na listi po zagađenosti, tačnije po lošem kvalitetu vazduha, pokazuju podaci sajta za merenje kvaliteta vazduha IQAir.

Foto: Depositphotos/jordano

Tačnije, prema podacima sajta IQAir Earth koji se ažuriraju u realnom vremenu, prestonica Srbije nalazi se na prvom mestu liste najzagađenijih glavnih gradova na svetu, na sajtu.

Podaci IQAir Earth pokazuju da su ovog jutra među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji – Užice, Čačak, Obrenovac, Gornji Milanovac, Požarevac. Tačnije, Požarevac je označen crvenom bojom, što prema indeksu koji objašnjava naveden podatak se rangira kao grad sa nezdravim vazduhom.

Preporuka je i da se uključe pročišćivači vazduha i da se prozori drže zatvoreni.

ŠTA SU PM 10 I PM 2.5 ČESTICE?

Čestice koje se mere da bi se ocenio kvalitet vazduha, tzv. suspendovane PM 10 i PM 2.5 čestice vrlo negativno utiču na zdravlje ljudi zbog svoje veličine kojom lako dospevaju u organizam. One mogu biti prirodnog ili antropogenog porekla. Antropogene čestice nastaju upravo zbog nekompletnog sagorevanja čvrstih goriva koja se koriste tokom grejne sezone u Srbiji.

PM 10 čestice su suspendovane čestice u koje spadaju sve one velične do 10 mikrona. Druge, PM 2.5 čestice su one koje je je kao posebno opasne označila i Svetska zdravstvena organizacija. Njihova veličina im omogućava da direktno uđu u alveole pluća i da negativno utiču na zdravlje i to ne samo respiratornih organa.

PM 2.5 čestice su često nosioci teških metala, toksičnih jedinjenja, olova, arsena, koja su vrlo opasna po zdravlje.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker