ZAHTEV 12 ZEMALJA ČLANICA: “Hitno ogradite EU žičanom ogradom zbog migranata!”

Dvanaest zemalja članica EU zatražilo je hitno podizanje zida ili žičane ograde na granicama Unije kako bi se sprečio ulazak migranata.

Ministri spoljnih poslova Poljske, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Litvanije, Letonije i Slovačke u pismu Evropskoj komisiji navode kako bi na granicama trebalo podići zidove i ograde i da bi EU trebalo da ih finansira kao prioritet, navodi EU obzerver.

„Fizičke barijere pokazale su se kao efikasna zaštita granice koja služi interesima cele EU, ne samo članicama koje su zemlje ulaska“, stoji u pismu upućenom 7. oktobra potpredsednici EK Margaritis Šinas i komesaru za unutrašnje poslove Ilvi Johanson.

U pismu se navodi i da je EU izložena „hibridnom napadu“ koji preti da je destabilizuje. Kako se dodaje, „postoje pokušaji da se ilegalne migracije politički instrumentalizuju”, te da EU treba da bude spremna za slične izazove i u budućnosti.

Pismo je upućeno uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, na kome će se razgovarati o povećanom broju migranata koji pokušavaju da uđu u EU.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker