PRESUDA PO POLITIČKOM DIKTATU: Novinar Milovan Brkić osuđen na 14 meseci zatvora

Veće Višeg suda u Beogradu osudilo je Milovana Brkića na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, jer je 8. maja na protestu Srbija protiv nasilja pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici.

Foto: Screenshot (Youtube/Slavija info)

Sudija je kazao da je od otežavajućih okolnosti na strani Brkića to što je ranije osuđivan za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, dok je od olakšavajućih okolnosti naveo njegovo zdravstveno stanje, starosnu dob i da je doprineo utvrđivanju činjenica tokom suđenja.

Ovo je prvostepena presuda, na koju tužilaštvo i odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Brkiću je sud u kaznu zatvora uračunao vreme provedeno u pritvoru od 8. maja i produžio mu pritvor koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne ili ukoliko izdrži kaznu na koju je osuđen u pritvoru.

Sud ga je obavezao da plati troškove sudskog postupka.

Brkić je po završetku čitanja presude rekao: “Danas ću prestati i vodu da pijem i umreću za dva dana”.

On je proglašen krivim za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Publika u sudnici je burno reagovala na presudu.

Tužilaštvo je u optužnom aktu bilo predložilo sudu da okrivljenog osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Kako je precizirano u optužnom aktu, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, tokom protesta Srbija protiv nasilja, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Brkić je na obraćanje NN učesnika skupa rečima, “evo čuli smo sad, kakav je vaš komentar gospodine Brkiću”, pored ostalog rekao:

“Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu….”.

Tonski i video zapis ove izjave potom je objavljen u celini u trajanju od 10,18 minuta na Internet stranici na nalogu Srbin info, pod nazivom poslušajte ceo govor, bez cenzure, zbog kojeg je Brkić odveden u zatvor.

Jedan deo video i tonskog zapisa je objavljen na portalima različitih javnih medijskih kuća, te time bio dostupan velikom broju građana.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker