Centar za kulturu Požarevac privodi kraju još jednu uspešnu godinu

Zanimljivi, raznovrsni programi i brojna, zadovoljna publika i ove godine bili su zaštitni znak najposećenije ustanove kulture.

CZK Požarevac

Samo u prošloj godini naša ustanova imala je preko 400 programa. Sadašnji trend je da ih bude preko 500, najrazličitijih vrsta – od festivala, preko koncerata, do servisnih programa. To znači da smo nekome toliko puta i bili potrebni i da Centar za kulturu nije običan budžetski korisnik, već servis svojih saradnika, ali i značajan izvor sopstvenih prihoda – kazao je direktor Centra za kulturu, Dragi Ivić, diplomirani producent.

U godini koja je na izmaku, Centar je priredio tri pozorišna festivala, od toga jedan novopokrenuti. Festivalsku godinu završiće pozorišnom smotrom u čast Živke Matić. Tu su i ostale brojne manifestacije i programi: Festival mladih, SFASS, Novembarski dani kulture, izložbe, promocije, gostovanja… Sve to zajedno čini jednu izvanrednu paletu programa kojima Centar uspešno zadovoljava kulturne potrebe svojih posetilaca.

Veliku pažnju publike imao je i bioskopski program, zbog čega je Požarevac jedan od retkih gradova u Srbiji koji je doživeo pravi prikazivački procvat. U prošloj godini prodato je više od 20.000 ulaznica, a ove godine trend se nastavlja. Samo za filmove ”Južni vetar” i ”Zaspanka za vojnike”, zainteresovano je bilo gotovo 6.000 posetilaca, pa je sasvim moguće da se nadmaši prošlogodišnji rekord.

Velika sala CZK

– Velika gledanost filmskog programa rezultirala je nesebičnom finansijskom podrškom i Filmskog centra Srbije i naše lokalne samouprave, pa je za potrebe unapređenja kvaliteta projekcija već nabavljeno specijalno platno sa dodatnom mehanikom – silver skrin, a na odličnom smo putu da u fazi predigitalizacije nabavimo i digitalni projektor nove generacije. Time bismo postali samostalni u poslovanju s distributerima i značajno uticali na povećanje sopstvenih prihoda –, rekao je Ivić.

Kvalitetom programa i brojnom publikom mogu da se pohvale i pozorište „Milivoje Živanović“, GANIP i simfonijski orkestar „Gvardija“. – Pozorište radi na tri scene i veoma je aktivno. S obzirom na to da mi imamo četiri festivala, velika je obaveza da imamo i odličnu amatersku scenu. ”Gvardija” je otkriće na državnom nivou, što je dokazala gostovanjima, a uskoro krećemo i u međunarodne vode, jer im sledi gostovanje u Temišvaru – najavio je Ivić.

Da bi se brojni i raznovrsni programi dostojno prezentovali, Centar redovno radi na svom opremanju. Nabavljena je montažno-demontažna pozornica sa pratećom opremom velike vrednosti. Centar sada ima prenosnu “binu na bini”, kao i obilje zvučne i svetlosne opreme koja je prenosnog tipa. Sve to ovu ustanovu čini prestižnom i konkurentnom na tržištu kulturne ponude naše zemlje.

Veliki uspeh kod građana svih generacija doživeo je i Letnji program, koji je svake godine sve bogatiji. – Ove godine, zahvaljujući saradnji sa članom Gradskog veća, Dejanom Krstićem, pokrenuli smo i angažovali brojne nevladine organizacije i grupe građana, pored proverenih profesionalnih sadržaja. Bilo je za svakoga ponešto, jer je priređeno čak 150 programa za 60 dana –, rekao je Ivić.

Uspešno poslovanje ne bi bilo moguće bez vrednih i predanih zaposlenika Centra. Posle drugog kruga racionalizacije, sada ih ima ukupno 26. –Trenutno nam nedostaju neki kadrovi, pre svega u oblasti tehničke realizacije. Potrebni su nam iskusni i školovani dizajneri tona i svetla, montažeri, dekorateri… Pošto nabavljamo novu, modernu opremu, potrebni su nam i obučeni radnici koji će njome rukovati. Takođe, nedostaje nam još bar jedno prevozno teretno vozilo i jedan putnički kombi kako bismo, za sada, zaokružili listu tehničke i kadrovske opremljenosti –, rekao je Ivić.

Direktor CZK Dragi Ivić

Centar redovno sarađuje sa lokalnom samoupravom, kao svojim osnivačem, i ta saradnja izuzetno je uspešna. Prema rečima prvog čoveka ove ustanove, za četiri decenije, koliko je profesionalno u kulturi, nikada ovoliko razumevanja nisu imali za svoje potrebe.

– Sve što smo tražili dobijali smo redovno i na vreme, što je bitno uticalo na rezultate našeg rada. Posebnu zahvalnost dugujemo lično gradonačelniku i Gradskom veću koji vrlo ozbiljno shvataju naš položaj, a i sami su, vrlo često, pokretači izuzetnih inicijativa i ideja, što naše gledaoce može samo da raduje –, smatra Ivić.

SARADNJA

Jedan od stubova poslovnih odnosa Centra, jeste saradnja sa drugim ustanovama kulture, školama, KUD-ovima, nevladinim organizacijama. Ova ustanova istinski je centar kulurnih aktivnosti na širem području koje gravitira našem gradu. Svojom aktivnom ulogom u ponovnom pokretanju Venca liparskih gradova, Centar je povezan i sa gradovima u kojima je živeo i radio Đura Jakšić, a to su: Temišvar, Beograd, Zrenjanin, Novi Sad, Kragujevac, Kikinda…

IZDAVAŠTVO

Centar za kulturu bavi se i izdavaštvom. Njegov časopis “Braničevo” redovno izlazi, za razliku od mnogih u našoj zemlji, a edicija “Braničevo” objavljuje popularne knjige iz kojih se može mnogo naučiti o kulturnoj istoriji Srbije. To sve prate i redovni godišnjaci – zbornici radova članova književnog kluba “Braničevo”.

ZAŠTITA

U junskim poplavama zahvaćen je bio i Centar za kulturu. Zahvaljujući pravovremenoj fizičko-tehničkoj zaštiti, zgrada više nije ugrožena, što je značajan pomak u odnosu na protekle decenije. -Pored zaštite od plavnih voda, sada smo značajno poboljšali grejanje zgrade, jer je “Toplifikacija” instalirala u našoj podstanici primarni razmenjivač toplote. Uz centralni rashladni sistem, sad imamo sve optimalne uslove za posetioce – smatra Ivić.

RACIONALIZACIJA

U 2018. godinu ušli smo sa manjim brojem radnika, usled racionalizacije. Uz pomoć lokalne samouprave i boljom organizacijom, uspeli smo ne samo da nadoknadimo odsustvo tih radnika, već i da značajno unapredimo aktivnosti. Posebno je to došlo do izražaja u drugoj polovini godine kada smo dobili tri radnika iz programa javnih radova.Trend i poslovna politika kuće oličena je u sloganu “za ista ili manja sredstva – bolji rezultati”. Toga se držimo i to se pokazalo kao zdrava politika.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker