U Velikom Gradištu uspešno održana obuka za pravilnu upotrebu bezbednosnih sedišta za decu (VIDEO)

Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku opštine Veliko Gradište, održala je danas, u prepunoj sali Skupštine opštine, obuku za pravilnu upotrebu bezbednosnih sedišta za decu, a u završnom delu, roditeljima je svečano podeljeno 65 autosedišta.

Agencija je za učesnike obezbedila 20, a opština još 45 sedišta koja su predstavnici Agencije i predsednik opštine, Dragan Milić, uručili roditeljima koji su prošli kompletnu obuku. Kako je broj učesnika nadmašio očekivani, u opštini su odlučili da svima izađu u susret i nabave još 15 sedišta. Ovim se opština Veliko Gradište plasirala na prvo mesto, među 20 lokalnih samouprava, po broju kupljenih autosedišta. Treba napomenuti i to da je Veliko Gradište za ovaj projekat izabrano zbog dosadašnje saradnje i  aktivnosti Saveta za bezbedost u saobraćaju.

“Srećan sam što smo se okupili ovim povodom. Lepo bi bilo da su danas ovde deca. Opština svojim programom nastoji da podrži i pomogne i mladim majkama tako što za svako novorođeno dete isplaćuje po 15, 20 ili 25 hiljada dinara, dok nezaposlene majke dobijaju 50 hiljada. Besplatan je i upis trećeg deteta u vrtić, učenicima koji ispunjavaju uslove obezbeđena je užina u školi i prevoz, a studentima prevoz i stipendije. Ovih dana nagradićemo i učenike koji su osvojili prva mesta na republičkim školskim takmičenjima. Cilj nam je da se rodi što više dece i ako smo to ovim programom postigli, na dobrom smo putu. Želim da deci stvorimo uslove da rastu zdravo i bezbedno.“, rekao je Dragan Milić.

Zamenik predsednika, Slađan Marković, naglasio je da pored osnovnog paketa koji prvaci svake godine dobijaju pri polasku u školu, opština obezbeđuje i “Pažljivka“, udžbenik uz koji se učenici edukuju o bezbednosti učešća u saobraćaju.

Obuka, koja se sastojala od teoretskog i praktičnog dela, naišla je na veliki odziv i pažnju roditelja. Sproveli su je predstavnici Agencije za bezbednost u saobraćaju, Branko Stamatović i Duško Pešić, Marija Končar iz beogradskog Udruženja “Roditelj“, uz prisustvo patronažne službe Doma zdravlja Veliko Gradište i saobraćajnog inspektora Opštinske uprave i člana Saveta za bezbednost u saobraćaju, Zlatka Milenkovića.

Roditeljima su tokom obuke predstavljeni poražavajući statistički podaci o povređenoj deci u saobraćaju kao i nastojanja da se taj broj svede na nulu do 2020. godine. Između ostalog, prezentovano je kako odabrati i postaviti dečje sedište, koje su najčešće greške, a posebno upozorenje odnosilo se na ispunjenost bezbednosnog standarda, vidljivog iz oznake na samom sedištu. Savet roditeljima bio je i da, ukoliko je moguće, dečje sedište pre kupovine isprobaju u automobilu, ispred radnje.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker