U Velikom Gradištu održano savetovanje poljoprivrednih proizvođača

U utorak 4. decembra, u velikoj sali SO Veliko Gradište, u organizaciji opštine, stručnjaci Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Požarevca i predstavnici Direktne banke Beograd održali su savetovanje poljoprivrednih proizvođača.

Foto: SOVG

Prisutnima se obratila pomoćnica predsednika opštine, Gordana Jecić, i tom prilikom zahvalila prisutnima za dolazak na savetovanje, odnosno odaziv na poziv za predavanja. Ona je u uvodnom obraćanju podsetila prisutne o regresima koji se dodeljuju za poljoprivredu.

Za reproduktivni materijal tj. veštačko osemenjavanje dodeljuje se 1.400 dinara po grlu, nema ograničenja u broju grla za koje proizvođači podnose zahtev, osim ograničenja u ukupnom trošenju predviđenih sredstava po ovoj meri, a zahtev se može podneti do 15. decembra ove godine.

Pomoćnica predsednika je napomenula i da se završetkom postrojenja za proizvodnju pijaće vode u Ostrovu nameću i određena ograničenja u korišćenju poljoprivrednog zemljišta u zoni sanitarne zaštite ovog vodoizvorišta čime je zabranjena upotreba mineralnih đubriva, herbicida, pesticida i svega što može da utiče na kvalitet podzemnih voda. Podsticaji koji se dodeljuju su namenska i bespovratna sredstva iznose od 30.000 dinara po hektaru.

Foto: SOVG

Sledeća mera su podsticaji za sprovođenje odgajivačkog programa radi ostvarivanja odgajivačkih ciljeva u stočarstvu. Za proces uvođenja grla u matičnu evidenciju opština je angažovala Agenciju za vođenje selekcije i matične evidencije, registrovanu od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede za obavljanje selekcije u stočarstvu, koja će poslove selekcije obavljati besplatno za uzgajivače.

Izdvojena su i sredstva za udruženja za kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju. Opština daje regrese za sadnju višegodišnjih zasada u visini od 50 posto od uloženih sredstava. Svake godine organizujuju se posete poljoprivrednika sajmovima poljoprivrede. Poslednji, u Veroni, posetilo je 50 poljoprivrednika dok je u Novom Sadu bilo prisutno 150 poljoprivrednih proizvođača. Pored navedenog, opština redovno organizuje i savetovanja iz oblasti poljoprivrede.

Dragana Urošević iz PSSS Požarevac govorila je o upotrebi i zaštiti prilikom korišćenja sredstava za zaštitu bilja. Ona je skrenula pažju poljoprivrednicima da upotrebljenu ambalažu ne bacaju gde stignu, već je odlože na sigurno mesto nakon čega je potrebno obavestiti udruženje SECPA EKO MODEL koji organizuje sakupljanje ambalažnog otpada i snosi troškove adekvatnog zbrinjavanja, uključujući i transport skladištenje, tretman i odlaganje ovog otpada.

Foto: SOVG

O kontroli plodnosti zemljišta i na načinu uzimanja uzoraka zemljišta sa svojih parcela te dostavljanja PSSS na analizu govorila je predstavnica PSSS Požarevac, Ana Đorđević.

Sledeća tema bila je o uslovima gajenja i držanja kvalitetnih grla stoke po postojećim standardima o čemu je prisutne upoznao Dane Hrkalović iz PSSS Požarevac.

Svetlana Lukić, direktor Regionalnog centra Novi Sad, predstavila je Direktnu banku i informisala prisutne proizvođače o relativno novoj banci na našim prostorima, čija ekspozitura se nalazi u Požarevcu.

O agro kreditima Direktne banke namenjenim svim poljoprivrednicima koji se daju bez depozita i učešća i bez žiranata govorili su Đuro Radović i Ivana Stojadinović. Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobravaju se dinarske kredite sa fiksnom kamatnom stopom za finansiranje obrtnih sredstava i usluga koje koriste za svoje poslovne aktivnosti.

Foto: SOVG

Aleksandar Ignjatijević je ispred Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, upoznao poljoprivrednike o merama poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2019. godinu. Ovim merama planirano je da se nastavi sa regresima za veštačko osemenjavanje, matičenje grla, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Ostrovo, merama udruženjima za kupovinu neophodnih sredstava za proizvodnju kao i podsticajima za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao što su sajmovi, izložbe, manifestacije i studijska putovanja. Predstavnik opštine predstavio je i automatizovano upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i svim vrstama zemljišta kao i na koji način se preko mobilne aplikacije može voditi knjiga polja što je izazvalo veliko interesovanje kod mlađih poljoprivrednika.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker