U opštini Golubac postignut rekord u davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup

Drugi krug nadmetanja za dodelu državnog zemljišta u zakup je u toku u 96 opština. Pojedinci pozitivno ocenjuju što se zemljište u zakup daje uglavnom na 10 godina, što im omogućava planiranje.

Agroekonomska 2019/2020 godina je rekordna po površinama državnog zemljišta koje je dato u zakup u velikom broju opština i gradova, navodi se na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Rekordne površine državnog zemljišta u zakup, za sada, imaju Babušnica, Golubac, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška.

To su informacije na osnovu dela okončanih postupaka u okviru prvog kruga javnog nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koji je raspisan u 37 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, a u toku je drugi krug javnih nadmetanja u 96 lokalnih samouprava.

Na sajtu Uprave navodi se da se u narednih nekoliko dana očekuje da i preostalih 12 lokalnih samouprava uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište ponudi državno zemljište u zakup u prvom krugu.

U Upravi očekuju da će, nakon okončanja postupka davanja u zakup i u ostalim opštinama i gradovima, doći do novih rekordnih površina državnog zemljišta datog u zakup, a pre svega višegodišnji zakup.

Ocenjuju da su rekordne površine pod zakupom posledica, između ostalog, detaljnog popisa i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta koja je uspostavljena i praćena uz podršku najsavremenijeg geografsko-informacionog sistema koji je Uprava primenila u svim jedinicama lokalne samouprave i za celokpuno državno poljoprivredno zemljište.

Navode i da je povećanje zainteresovanosti poljoprivrednika nastalo i usled činjenica da Uprava nudi uglavnom desetogodišnje periode zakupa koji poljoprivrednicima omogućavaju izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker