NEVEROVATNA DRAMA PORODICE ŽIVKOVIĆ: Požarevljanka uhapšena zbog 26 dinara duga za parking

Fudbaler kome je Gordana Živković poklonila „pežo 207“ nije platio sat vremena parkiranja u Čačku, u iznosu od 26 dinara, pa je zbog tog duga raspisana poternica za njom jer se auto vodio na nju.

Rade i Gordana Živković

Bračni par iz Požarevca Rade (63) i Gordana (49) Živković doživeli su izuzetnu neprijatnost prilikom dolaska iz Pariza na aerodromu Nikola Teksla prilikom pasoške kontrole, jer je Gordana uhapšena na osnovu poternice koju je raspisao Prekršajni sud iz Čačka, zbog duga od 26 dinara, koji se kasnije ispostavio da je napravljen pošto vozač automobila koji se na nju vodio nije platio sat vremena parkiranja.

Ovu neverovatnu priču koja može samo u Srbiji da se desi ispričali su nam supružnici Živković, koji u Francujskoj imaju uspešnu građevinsku firmu koja se bavi kupovinom, adaptacijom i prodajom nekretnina, dva dana nakon što su u Čačku razjasnili o čemu se radi i kako su rešili problem. Rade Živković nam je rekao da su u subotu, 21. jula zajedno sa suprugom, maloletnim sinom i bračnim parom iz Argentine doleteli iz Pariza radi zajedničkog posla.

– Sleteli smo u Beograd oko 12 i 30 popodne. Sa nama su bili vlasnik velike argentinske kompanije koja se bavi proizvodnjom aluminijuske ambalaže za farmaceotsku industriju. Sa njim je bila i njegova supruga, kao i finasijski direktor kompanije sa suprugom. U Beograd smo došli poslovno kako bi ispitali mogućnost da argentinski biznismen u Srbiji otvori fabriku svojih proizvoda kojim bi snabdevao čitavu Evropu. Na pasoškoj konroli poliajac nam je rekao da Gordana pođe sa njim jer je raspisana poternica za njom. Svi smo bili šokirani tom situacijom. U čudu smo gledali policajca koji je to zatražio. Pitao sam Gordanu je li zna zašta je privode, a ona mi je rekla da ne zna. Policajac je pozvao i našeg maloletnog sina sina da pođe sa njima ali sam se ja usprotivio tome – priča Živković šta se sve dešavalo na aerodromu.

Gordanu je policajac odveo u prostoriju za imigrante i rekao da tu sedi i čeka. – Stvarno nisam znala zašta sam privedena, pomislila sam da je to zbog nekog saobraćajnog prekršaja koji je počinjn automobilom koji sam poklonila. Ništa drugo mi nije padalo napamet. Policajac je bio ljubazan i rekao mi je da mogu da tu pušim, pričam telefonom i da, ako mi se ide u wc, da ga pozovem da me odvede. Još je rekao da mu je nelagodno zbog svega ovog i da kasnije mogu da tužim državu, ali mi nije rekao zbog čega sam uhapšena. Tri ipo sata sam bila u toj prostoriji dok nije došla policija sa maricom iz Gradskog supa. Verovatno da me njome vode tamo gde je po njima trebalo. Oni su mi rekli da sam privedena po poternici Prekršajnog suda iz Čačka, verovatno zbog nekog saobraćajnog prekršaja, i da bi oni trebalo da je tamo odmah odvezu, ali da to neće da urade, već su mi dali poziv da se u ponedeljak od 10 do 14 časova javim u čačanski Prekršajni sud. Nakon toga su me pustili iz te prostorije – uzbuđenim glasom rekla nam je Gordana.

Gordana je otišla do aerodromske zgrade gde su je čekali suprug i sin, ali bez Argentinaca koji su na aerodromu bili još sat vremena i posle toga otišli u hotel. Rade kaže da ne može da veruje šta se desilo i da nikako svojim poslovnim partnerima nije mogao da objasni tu situaciju. – Argentince sam sutradan kontaktirao i pokušao da im objasnim da mi je supruga bila privedena zbog duga manjeg od četvrt dolara, ali, čini mi se, u tome nisam uspeo. Oni su zbog te situacije kontaktirali svoju ambasadu koji su im poručili da vode računa. Eto, zbog bizarne birokratske procedure poljuljan nam je poslovni ugled i, možda, pokvaren poslovni poduhvat sa Argentincima – priča Rade.

Živkovići pokazuju presudu

Živkovići su svojim automobilom otišli u ponedeljak u čačanski Prekršajni sud da reše slučaj. – Tek sam tamo saznalala zašto sam hapšena. Sudija koja je jedina u celoj situaciji imala uvid u predmet rekla mi je da sam prekršajno gonjena zbog neplaćenog parkiranja, pošto je u decembru 2016. godine auto „pežo 207“, koji sam poklonila našem prijatelju Draganu Miloševiću, inače golmanu iz Čačka koji je branio za požarevački „Mladi Radnik, „OFK Beograd“ i kasnije u Dubajiu, nije platio sat vemena parkiranja u iznosu od 26 dinara. Mesec dana nakon tog komunalnog prekršaja, ja sam auto prenela na njega, ali nisam znala da duguje za parking, pošto nisam dobila nikakvo obavešenje o tome – kaže Gordana i dodaje da je u prethodnom periodu više puta dolazila iz Pariza ali nije imala nikakvih problema, sve do subote. Ona smatra, da je poternica aktivirana nedelju dana pre njenog zadnjeg dolaska u Srbiju, kako ne bi to potraživanje zasterelo. – Sudijinica mi je rekla da uplati dug, kao i doplatnu kartu, što je iznelo 1226 dinara i da joj kao dokaz donesem uplatnice, kako bi mogla da zatvori slučaj. Ja sam to uradila i posle niz peripetija koje smo imali rešila se situacija oko mog hapšenja, poternce i namirenje duga -, objasnila je ona i dodala da do ovoga ne bi došlo da je na aerodromu pokazala francuski, a ne srpski pasoš, pošto su ona, suprug i deca, pored srpskog i francuski državljani.

U presudi navodi se da je parking servis obeštećen i da Gordana nikakvom drugom kaznom neće biti sankcionisna, iako je za taj pekršaj propisana kazna od 2.500 do 25.000 dinara.

Supružnici Živković nakon svih neprijatnosti pitaju se zašto država tako radi, jer ovakvih slučajeva u Srbiji ima mnogo, jer državu pored rušenja ugleda to i materijalno mnogo košta nepotrebnom angažovanjem institucija nadležnim za to. – Nas ovaj slučaj košta preko 200 evra, a državu mnogo više. Zbog toga dobronamerno predlažemo rešenje u ovakvim slučajevima. Pošto smo svi mi poreski obveznici predlažemo da na kraju svake godine poreski organi u svojim prijavama pored poreskih zaduženja, obaveste građane o svim, eventoualnim dugovanjima, kako komunalnih, tako i novčanim kaznama iz saobraćaja i drugih, da bi oni mogli na vreme da ih izmire i tako spreče sitacije u kojim smo se mi našli – zaključili si supružnici Živković.

Na kraju razgovora Rade Živković nam je rekao da, i pored svih neprijatnosti, koji su doživeli i dalje voli svoju zemlju i da će i dalje slati humanitarnu pomoć u lekovima i sanitarskom materijalu, što je na desetinu puta učinio, kao i to da će investirati u Srbiju, jer ona za to ima puno potencijala, a što se tiče Argentinaca oni će nastavati da traže mogućnost za svoje investicije.

PRIVREDNA SARADNJA

Tokom naredna nedelje Rade Živković sastaće se sa gradonačelnikom Požarevca, gde će mu izneti svoje ideje i predloge oko investiranja u požarevačku, kako kaže, posrnulu privredu. Požarevački gradonačelnik, Bane Spasović povodom tog susreta nam je rekao da su svim ljudima koji žele saradnju sa gradom po pitanju investiranja vrata širom otvorena

ĆERKA MIS DIJASPORE

Supružnici Živković sa ponosom su nam rekli da im je starija ćerka 2006. godine izabrana za mis dijaspore, kao najlepša evropljanka. Izbor za mis dijaspore tada su organizovali svetski brendovi Koko šanel, Kristijan Dior i drugi poznati brendovi. – Naša starija ćerka Aleksandra sa 18 godina proglašena je za lepoticu dijaspore. Te godine tadašnji gradonačelnik Požarevca, Dušan Vujisić je u svečanim salonima gradskog zdanja organizovao nama i Aleksandri prijem, gde joj je u ime grada darovao prigodnim poklonom, kao požarevljanki, najlepšoj evropljanki. O tome pisalo je nekoliko dnevnih i nedeljnih srpskih listova – sa ponosom su istakli supružnici Živković.

M.Veljković

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Па ништа,сад ће аргентинац кад отвори фирму знати да се у земљи Србији не шали са плаћањем паркирања!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker