SVETOSAVSKI BAL U BEČU: Tradicija duža od 20 godina okupila Srbe u Austriji! (VIDEO)

U bečkom hotelu „Parkhotel Šenbrun“ održan je 21. Svetosavski bal u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u prestonici Austrije.

Za 21. Svetosavski bal vladalo je veliko intersovanje i gotovo u potpunosti je bio rasprodat, a, kao i uvek bilo je gostiju ne samo iz Beča, već i drugih delova Austrije, ali i susednih zemalja.

Foto: Screenshot youtube

Srpski centar je povodom ovog bala objavio monografiju “20.godina Svetosavskog bala u Beču”, koji je svojevrsna retrospektiva bečkih balova u novije doba.

Ove godine kroz balski program vodio je glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

U balskom programu učestvovala je plesna škola “Imerfol”, koja već godinama otvara Svetosavski bal, kao i KUD “Branko Radičević” iz Beča sa gradskim igrama.

Tokom večeri prisutne su zabavljali Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, i Dubravka Miletić.

Raznovrsan umetnički program obogatio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević.

Po prvi put je ansambl Ministarstva odbrane učestvovao na ovom balu u Beču, a kako je najavio organizator, predsednik Srpskog centra Milorad Mateović, planirano je da se saradnja nastavi i iduće godine.

Premijerno na ovom balu je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus nosio orden RS, koji mu je nedavno uručio predsednik Srpske Milorad Dodik, a koji je izazvao pravu buru u Austriji.

“Na balovima nosim ordenje koje sam dobio. Obično nosim onaj koji mi se sviđa, a sada sam izabranio novi orden koji sam dobio od predsednika Dodika. Ne razumem što se oko tog ordena i moje posete RS digla tolika bura u Austriji. Mi negujemo odnose sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali uvek kada odemo na srpsku teritoriju neki nas napadaju. Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dožvolio je da ga savetuju veliki Bošnjaci. Pitam se gde je tu neutralnost”, naglasio je Gudenus.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i tradicionalnog poziva “Neka bude bal”, uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi.

Balska tombola imala je humanitarni karakter i deo sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije “Budi human” za malog Ognjena Jovanovića.

“Srpski centar” iz Beča je , pre 21 godina, ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal. pa je tako nastao “Srpski kvadril”, koji je prvi put i izveden na prvom balu.

Prvi put “Srpski kadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” Srpski bal, više nije javno izvođen.

Na Svetosavskom balu, kao i svake godine bili su prisutni predstavnici diplomatskog kora, austrijskog političkog, kulturnog i javnog života, kao i gosti iz Srbije, među kojima je bio i načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Balska sezona u Beču, koja je nakon nove godine dobila na zamahu, a u čijem kalendaru je uvršten i Svetosavski bal, napuniće značajno budžet glavnog grada Austrije, ali i austrijske države.

Prema proceni Privredne komore Beča očekuje se da će balovi doneti prihode od 139 miliona evra.

To bi, prema rečima Markusa Grislera, predsednika ogranka za turizam, bila rekordna svota.

Prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, za pet evra više od prošle sezone.

Ukupan prihod od balova biće ove sezone za osam miliona veći od onog prošle godine.

Takođe se očekuje da će organizatori bala moći da se raduju rekordnoj poseti jer se prognozira da će balove posetiti 505.000 osoba.

(TPKNEWS/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker