SSP: “Tradicija duga preko pola veka nestala zahvaljujući požarevačkom naprednjačkom režimu”

GANIP (Gradski ansambl narodnih igara i pesama) Požarevac, sa tradicijom dugom preko pola veka, zahvaljujući ovom režimu više ne postoji!

Stranka slobode i pravde Požarevac

– Osipanje ansambla koje traje nekoliko godina unazad, vrhunac propadanja dostiže ove godine kada je zamrznuto radno mesto umetničkog rukovodioca zbog odlaska na funkciju pomoćnika gradonačelnika Požarevca – navode iz Stranke slobode i pravde Požarevac.

– Za koga se i do kada ovo radno mesto čuva ostaje nepoznato, ali ono što je izvesno jeste da požarevački GANIP od tada više ne postoji, da se mesecima ne održavaju probe, a nema ih ni u najavi, dok članovi ansambla, njih oko 300 ostaju uskraćeni za bilo kakva objašnjenja. Za pola veka svog postojanja, GANIP je menjao ime, prostor u kome se vežbalo, rukovodstva, ali nikada i ni zbog koga nije prestajao da postoji.

Naši sugrađani dobro pamte čuvene novogodišnje koncerte sa preko 300 učesnika na sceni (dečjeg, pripremnog, izvođačkog ansambla, muške i ženske pevačke grupe, orkestra, veterana), a ovog decembra se ta divna tradicija prvi put od 1982.godine prekida, čime gradska vlast još jednom pokazuje da nema osećaj za očuvanje našeg kulturnog nasleđa.

Zato pozivamo direktorku Centra za kulturu Požarevac Galinu Perić da hitno imenuje umetničkog rukovodioca iz redova članova GANIP-a, koji raspolaže kadrovima sa potrebnim kvalifikacijama i omogući nastavak rada ansambla i održavanje igračkih proba u svim uzrastima. Građani Požarevca žele da nastave da se bave folklornom umetnošću i nemate pravo da im to uskraćujete.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu će nastaviti da se bavi svim pitanjima od značaja za očuvanje naše tradicije i nacionalnog identiteta, kao i negovanja našeg kulturnog nasleđa, jer kultura zauzima značajno mesto u Planu SSP-a za Požarevac – zaključuje se u saopštenju.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Zabavljat će Vas neprevazidjeni šoumen Vučić i hor njegovih poslušnika. Provešće se narod ko bos po trnju. Zato Vam je i raspušten GANIP. Znate da Vučić ne voli konkurenciju.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker