TOTALNI KOLAPS: Do kraja godine ostaćemo bez lekara u domovima zdravlja!

Ukoliko se hitno ne preduzme nešto u vezi sa manjkom doktora opšte medicine u domovima zdravlja, od Nove godine lečiće se grip po bolnicama, umesto kod izabranog lekara!

doktor2-620x330_2014-11-11

Ovo su upozoravajući podaci Srpskog lekarskog društva (SLD), iz kojeg poručuju da je prosečna starost doktora opšte medicine 60 godina, kao i da se mnogi od 3.000, koliko ih ima u celoj Srbiji, spremaju da do kraja godine završe svoj radni staž!

Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu kaže da je “vrag odneo šalu i da su sada poslednji minuti da se nešto preduzme, jer u domovima zdravlja neće biti lekara koji će moći da prime pacijente”.

– Mi čak nemamo evidenciju koliko je stanovnika starosti od 19 godina pa naviše, to jest kolika je populacija koju mi lečimo. Pretpostavlja se da je to skoro 90 odsto od sedam miliona stanovnika, koliko Srbija ima. Takođe, nemamo podatke koliko doktora rade kao izabrani lekari u domovima zdravlja. Imamo posredan zaključak o tome, prema podacima RFZO, da nas ima oko 3.000 za celu državu. Imamo standard da na 1.600 na jednom području može da se zaposli jedan izabrani. Dakle, po našoj proceni, u startu nam nedostaje oko 400 lekara samo da bismo pokrili taj prosek za lečenje odraslog stanovništva – upozorava ona.

Prema njenim rečima, u inostranstvo odlaze mladi lekari koji su završili studije i specijalisti sa klinika.

– Što se tiče mojih kolega, mnogi su otišli u penziju, a neki rade u privatnom sektoru. Do kraja godine, pošto su najavljene neke promene u Zakonu o penzionisanju, dosta njih će da ode u penziju da im ona ne bi bila umanjena kada te zakonske promene stupe na snagu. Mi smo jedini koji su stalno u kontaktu sa ljudima. Od nas sve zavisi! Da se što pre preduprede bolesti, sprovedu epidemiološke mere, spasavamo živote ljudima – objašnjava dr Dimitrijević.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker