Apel zbog povećanog broja požara na području Kostolca

Prethodnih nedelja na području Kostolca povećan je broj požara na otvorenom prostoru, zbog čega je Sektor za rizike TE-KO Kostolac apelovao na građane i poljoprivrednike da ne pale rastinje pored puta i ostatke useva na njivama.

U periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, šume i voćnjake, kao i na objekte od državnog značaja, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu građanima i EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac.

Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja rastinja pored puteva i u blizini šuma i vikend-naselja i prilikom uređivanje ekonomskih dvorišta.

Iz EPS-a podsećaju da su za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara predviđene prekršajne kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara za firme, za odgovornu osobu u firmi od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za građane u iznosu od 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close