KAD DUNAVOM VETAR DUNE: Jedino u Gradištu preletači lete u rikverc

Dragan Milić predsednik opštine Velikog Gradišta, je samo jedan od brojnih primera nesvakidašnje prakse preletanja iz jedne stranke u drugu.

Milić pozira kao domaćin i kapetan broda

Preletačima je svejedno ko je na vlasti, ako su blizu kazana, a kutlača dovoljno velika da zagrabi. Frka je kad ih je mnogo i moraju da kupe mrvice sa dna. Ako je neko nezadovoljan strankom, u koju se dobrovoljno upisao iz političko-ideoloških razloga, zar nije logično da je frustriran i ukupnim stanjem u državi? Zašto takvi ne potraže sreću u drugim oblastima, pre svega, u njihovom realnom sektoru?

Možda zato što ne znaju ništa drugo da rade ili možda zato što je politika najunosnije zanimanje. Rizik je sveden na minimum jer se za svoj račun posluje državnim parama. Ako dođe do bankrota, sve će građani platiti. Toga su svesni – ne samo preletači, nego i većina ostalih koji učestvuju u političkom biznisu. Malo je onih koji su došli iz ubeđenja da se bave poslom koji je kao i svaki drugi. Razlika je jedino u tome što kandidat mora da bude učlanjen u stranku vladajuće koalicije.

Ili si liberal (slobodnjak) ili narodnjak (konzervativac) ili socijal-demokrat što ima veze s ekonomijom i položajem onih koji je nose na vlastitim leđima. Zato je potpuno apsurdno kako može neko iz Socijalističke partije Srbije preći u Stranku Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića?

BIRAČI KRATKOG PAMĆENJA

Govorimo o Draganu Miliću koji je, između tih transfera, prošao kroz još nekoliko stranaka. Nije jasno je li on ideološki lutao ili je trgovao svojim političkim uverenjem ali je znano da se obogatio od politike. Milić je samo jedan od brojnih Jutki nesvakidašnje prakse preletanja iz jedne grupacije u drugu a birači kratkog pamćenja umesto da ga kazne zbog nedoslednosti, oni to nagrađuju. Drugih sankcija nema, iako je u pitanju nedozvoljena trgovina.

Naravno da je i narod kriv, što ne raspoznaje žito od kukolja, i preletačima gleda kroz prste. Ali kod pobega i prebega treba razlikovati one koji su napustili matičnu stranku i osnovali novu (za što je potrebna hrabrost i novac) i druge koji su prešli u protivnički tabor (samo novac).

Zapravo, prvo veliko preletavanje dogodilo se krajem osamdesetih prošlog veka, kad je većina dolazila iz rasadnika Saveza komunista. Što je donekle i logično jer je tada uvedena demokratija i jednopartijski sistem je zamenjen višepartijskim. Tako su svi političari imali dovoljno vremena da preispitaju svoja politička uverenja i da se “prestroje”. Zašto danas menjaju ideološki predznak i opciju (ako to uopšte postoji), valjda je svima jasno. Preletači veruju da su na tržištu/pijaci i da se mogu prodati kome hoće jer je demokratija.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker