Gradimir Stojković pred osnovcima

U Narodnoj biblioteci “Ilija M. Petrović” u Požarevcu, održana je promocija knjiga Gradimira Stojkovića (71), jednog od naših najpoznatijih savremenih pisaca za decu.

Pisac Gradimir Stojković sa osnovcima

U njegovom bogatom književnom opusu, centralno mesto zauzimaju romani: “Hajduk u Beogradu”, Hajduk na Dunavu”, “Hajduk protiv vetrenjača”, Sve moje gluposti”, “San”, “Raduj se, mladiću”… Objavio je i brojne knjige pripovedaka i poezije: “Ono vreme”, “Sastavni deo života”, “Potomak ravnice”, “Tuđa vrata”, “U ovom šašavom životu”.

Stojković je osnovcima, učenicima požarevačke OŠ “Dositej Obradović”, govorio o svojim doživljajima iz školskog doba i o tome kako je na prvom pisanom zadatku iz srpskog jezika, na temu “Proleće u mojoj sobi”, dobio jedinicu, neshvaćen od nastavnice.

Govorio je i o susretima sa poznatim piscem Brankom Ćopićem, čija se majka doselila u njegovu ulicu u Mramorku. – Kao dete, bio sam ubeđen da su svi pisci mrtvi, pa sam se začudio kad sam video da je Ćopić živ – rekao je Stojković.

On je sa osnovcima, praćen njihovim aplauzima, podelio priče o svojim pohodima školama širom Srbije, o svojoj trojici sinova i o “fatalnim” Jelenama s kojima se susretao tokom školovanja.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker