DANAS JE NIKOLJDAN: Evo šta treba, a šta ne smete da radite

Postoje mnoga verovanja vezana za najveću slavu kod Srba. Kako se u narodu kaže “pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slave.”

Sveti Nikola Nikoljdan / Foto: youtube printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja.

Nikolaj, odnosno Nikola je bio sin jedinac, koje je svoje nasledstvo razdelio siromašnima, nakon što mu roditelji umrli. Njegovo ime znači pobednik naroda, a on se, vođen Božjom promišlju i zakonima, u skladu sa njima pokazao kao apsolutni pobednik nad zlom.

U srpskom narodu se veoma poštuje. Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata po celom hrišćanskom svetu. Veruje se da na ovaj dan moreplovci, gde god da se nađu, spuštaju sidra i pomole se svetitelju, pa tek onda nastave put.

Prema tradiciji na današnji dan ne valja da perete veš, čistite kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati decu i pripremiti Božićno žito kako bi vam cela godina bila plodna i bogata.

Danas treba drugima opraštati i u krugu porodice i najbližih proslaviti ovaj dan!

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker