MISTERIJA “KUZMIN ČESME”: Mrtva žena koja stoji pored puta i plače

Braničevski okrug je mesto koje je puno misterija i narod u ovom kraju je sklon verovanju u paranormalne pojave.

Iako živimo u 2018. godini, u Braničevskom okrugu još uvek postoje mesta u kojima važe veoma rasprostranjena i ukorenjena narodna verovanja, od kojih neka su toliko strašna, da se podiže kosa na glavi. Jedno od takvih mesta je i Spomen “Kuzmin česma” na ulazu u selo Topolovnik, u opštini Veliko Gradište, iz pravca Požarevca.

Spomen “Kuzmin česma” na ulazu u Topolovnik, davne 1958. godine dvadesetog veka u čast poginulim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu podigli su predstavnici lokalnog SUBNOR-a, kako bi se putnici namirnici koji prolaze tuda okrepili hladnom i veoma kvalitetnom vodom i, dok piju i toče vodu, upoznali sa herojima iz ovog kraja, koji su za slobodu položili svoje živote.

Međutim, u gluvo doba noći, meštani ovog kraja na “Kuzmin česmi” susretali su se sa čudnim pojavama, koje, i dan danas ostaju jedna najveća misterija, o kojima ljudi iz ovih krajeva nerado pričaju.

Jedna od tih priča koja ledi krv u žilama a koja se nerado prepričava jeste da su neki meštani u gluvo doba noći krenuli peške iz Topolovnika za Đurakovo-Popovac i kada su stigli kod “Kuzmin česme” niotkud ispred njih pojavile su se kočije u kojima su sedeli mladenci a iza kočija išli svatovi koji su preprečili ceo put da nije moglo da se prođe od njih. Nakon što su se prekrstili, posle nekih 20-ak sekundi, nestali su mladenci sa kočijama a i svatovi.

Kuzmin česma na ulazu u Topolovnik

Meštanin Topolovnika koji je zatražio od nas da mu ne pominjemo ime, ispričao nam je šta se njemu desilo kod “Kuzmin česme”. Dok je bio zapošljen u firmi u kojoj je vozio kamion, jedne noći vraćajući se sa puta, baš sa “Kuzmin česme” istrčala je niotkud ispred kamiona prelepa devojka. On je naglo zakočio, i kad je zaustavi kamion ona je nestala, i više se nije pojavila.

– Hteo bih da me ne pominjete, a ispričaću vam šta se meni i mojim drugarima desilo posle ponoći dok smo se vraćali iz skitnje. Kod “Kuzmin česme” pored puta stajala je žena i plače, moj drug zaustavio je auto jer smo je prepoznali. Koliko sam se uplašio toliko i ne, u trenutku zapitao sam se da li je moguće da vidim ovu osobu ovde, kada znam da je ona umrla. Međutim, misli mi je prekinuo auto koji je odjednom sam i nekontrolisano počeo da se gasi i pali. Veruj mi, nije nam bilo sve jedno -, ispričao nam je meštanin Topolovnika, i dodao: – Doduše, i dan danas kada oko ponoći prolazim pored “Kuzmin česme”, nije mi sve jedno. Mogu samo da kažem, da ko nije doživeo tako nešto, misli da je sve to laž ili izmišljotina -, navodi ovaj meštanin Topolovnika.

M.S.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker