STOP ZA NEVAKCINISANE: Nova pravila za ulazak u Austriju i Italiju

Ministarstvo zdravlja Austrije i Italije je, zbog pojave omikron soja koronavirusa, donelo nova pravila za ulazak u zemlju.

Ilustracija

Nova uredba, koja stupa na snagu od ponedeljka, predviđa da u Austriju mogu da uđu samo osobe koje imaju važeći „2G” dokaz, odnosno sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovid-19. Putnici moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili dokaz o prijemu buster doze, ako žele da izbegnu karantin, javlja Tanjug.

Naime, ko nije negativno testiran, ili nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin. Karantin može da se prekine tek nakon pet dana izolacije negativnim PCR testom urađenim u Austriji. Osobe bez važećeg „2G” dokumenta moraju uz to da se elektronski registruju pre ulaska u zemlju.

Od te mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisane, a za to moraju da imaju lekarski atest. Takođe postoje i specijalna pravila za decu.

Naime, deca ispod 12 godina izuzeta su od ovih mera i ona moraju u karantin i da se registruju elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju. Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje „3G” pravilo, pri čemu u zemlju mogu da uđu samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.

OŠTRIJE MERE PROTIV KORONE I U ITALIJI

I Italija je pooštrila mere ograničenja za dolaske iz zemalja Evropske Unije, zahtevajući da se svi putnici testiraju na korona virus, a da oni koji su nevakcinisani odlaze u petodnevni karantin, dok svi putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu u Evropskoj Uniji, ulaz je zabranjen.

Ulazak u Italiju za putnike koji dolaze iz zemalja koje nisu u Evropskoj Uniji je dozvoljen isključivo u slučajevima – poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji, kao i učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima.

Prilikom ulaska neophodno je da se da na uvid negativni PCR ili antigenski test urađen do 72 sati pre ulaska u Italiju i “Passenger Locator Form”. Za osobe koje ulaze u Italiju, na napred navedeni način, na snazi je mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Napred navedene mera ne primenjuju se u slučaju boravka do 120 sati i u slučaju tranzita privatnim vozilom, u trajanju do 36 sati.

Dok putnici iz drugih zemalja EU u Italiju su ranije mogli da uđu tako što su morali da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku od virusa ili negativan test.

Sada novi ukaz koji je potpisao italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, „propisuje obavezu negativnog testa na koronavirus, pri ulasku u Italiju i za sve koji dolaze iz zemalja Evropske unije”, a za nevakcinisane putnike, pored negativnog testa na virus, obavezan je i petodnevni karantin.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker