GRADIŠTANCI, PROVERITE SVOJA VOZILA: Zbog četiri sedišta odoše vam 100 evra!

Ispravljanje dugogodišnjih netačnih podataka u saobraćajnim dozvolama donelo vozačima novi namet.

Ko ima dva pojasa na zadnjoj klupi plaća novu saobraćajnu dozvolu za auto sa četiri sedišta.

Vozač kome saopšte na tehničkom pregledu da mu vozilo, koje je do sada bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima dva pojasa, pa je samim tim predviđeno za registraciju za četiri putnika, neće platiti samo izradu nove saobraćajne dozvole (1.314 dinara) već mu predstoji znatno dublje zavlačenje ruke u džep što će ga za razne papire koštati minimalno 11.114 dinara.

prilikom odlaska na tehnički pregled nije dovoljna čak ni potvrda proizvođača već je potrebno da od nadležne laboratorije donese uverenje. U suprotnom vozila biće vraćena sa linije pregleda.

O ČEMUSE ZAISTA RADI

Očito da tu nema nikakvih nepoznanica već se jednostavno radi o poštovanju slova zakona, i jedan način kako da se građanima izvuče iz džepa još koji dinar. Sve se radi po ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije) i Pravilniku o ispitivanju vozila. Ako vozilo ima četiri pojasa a registrovano je za petoro putnika jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati.

Praktično to znači da vlasnik vozila podnese zahtev za ispitivanje vozila Agenciji za bezbednost saobraćaja (cena 300 + 3.000 dinara), zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sedišta (cena potvrde se kreće od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom u neku od ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vozila.

U Centru za motorna vozila AMSS ta usluga košta 5.000 dinara. Zatim po dobijanju uverenja od laboratorije, ponovo podnosi sva ta dokumenta Agenciji za bezbednost saobraćaja i na kraju sa dobijenim poslednjim “papirom” od Agencije za bezbednost odlazi na tehnički pregled gde mu se upisuju novi podaci, i dobija novu saobraćajnu dozvolu (1.314 dinara)…

Ne zna se tačno koliko ima ovakvih vozila, ali po svemu sudeći broj je veliki jer je mnogo polovnih automobila, uvezenih proteklih godina, imalo “falš papire”.

NISU PROBLEM SAMO POLOVNJACI

Raniji uvoznik veoma popularnih terenaca za Srbiju je prodavao kola sa papirima u kojima je upisivao da se vozilo registruje za pet putnika umesto za četiri. Na pitanje zašto je to radio samo je rekao “kome bih prodao auto za četiri čoveka”.

Problemi koji se pojavljuju prilikom registracije su i masa vozila, zatamnjena stakla, boja, razne prepravke svetala, visine vozila i slično, pa je preporuka svima koji kupuju vozilo da pomno provere da li se upisani podaci u saobraćajnoj dozvoli poklapaju sa stvarnim stanjem.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker