ZINULO IM DUPE ZA PARE: Srpska carina ne priznaje “italijanski Fajzer” (VIDEO)

Cvetko Denić iz Leskovca, koji dvadeset godina živi i radi u Italiji, praznike neće moći da provede sa familijom i prijateljima, zbog čega je došao u svoj rodni grad. Srbija mu nije priznala uverenje da je legalno vakcinisan i revakcinisan Fajzer vakcinom u ovoj zemlji pa mu je dodeljen karantin.

Screenshot

Cvetku je određena izolacija pri ulasku u zemlju, a ovde mu je nuđeno da uradi PCR test, iako je negativan, te da ga plati po ceni od 9.000 dinara.

“Umesto da ovih pet dana Usrksa provedem sa meni dragim ljudima, ja se ganjam sa birokratijom i nebuloznim odlukama naše zemlje”, žali se ovaj čovek, koji je inače i sam zdravstveni radnik i trenutno je u Italiji raspoređen na random mestu izmanja briseva za brze antigenske testove.

Kako kaže za Rešetku, problem je nastao samo zbog toga što je u Srbiju odlučio da uđe kao srpski državljanin, iako ima dvojno državljanstvo.

“To se desilo 26. aprila na graničmnom prelazu Batrovci. Nisam imao problema ni kroz Sloveniju, ni ktoz Hrvatsku, ali kada sam na našoj granici izvadio sprpski pasoš, zatim carinicima pokazao legitimacije da smo i supruga i ja redovno vakcinisani, odmah su nam oduzeli pasoše i odredili mere izolacije. Ja sam pokušao da im objasnim da smo ispravni, pokazao uverenje o vakcinaciji, ali su nam rekli da kod nas italijanski Fajzer ne važi i da moramo u izolaciju. I tako je sve počelo. Da sam im pokazao italijanski pasoš, pustili bi me tranzitno, bez ikakvog pitanja”, priča Denić.

Foto: Rešetka

Policija je počela da se raspituje za njega još pre nego što je sa granice stigao do svog doma u Leskovcu.

“Kao da sam ratni zločinac. Eto, tako. Onda sam odlučio da odradim taj PCR test, ali su mi tražilid a platim 9.000 dinara. Pare nisu problem, ali to nisam hteo iz principa, jer već imam italijasnki test koji potvrđuje da sma negativan. Ja tamo, s obzirom na posao koji obavljam, moram da se testiram na svakih pet dana. Onda sam odlučio i da se ponovo vakcinišem, kako bih mogao da se normalno krećem i vidim sa dragim ljudima, ali mi je doktorka u zavodu za javno zdravlje kazala da ne sme da me vakciniše jer sam već revakcinisan. Kada sam je pitao šta ćemo sa merom karantina koja mi je određena, ona je kazala da tu ništa ne može da mi pomogne”, dodaje Denić.

Planirani odmor, kaže, pretvorio mu se u noćnu moru.

“Ja stvarno ne razumem kako se to takozvani italijanski Fajzer ovde ne priznaje. Valjda je ta vakcina, ta vakcina – isti je proizvođač. Razumeo bih da je u pitanju neka druga koju država srbija ne priznaje, ali Fajzer je priznat i daje se građanima. Ovo je velika greška sistema i nepravda prema našem narodu. Pričaju na sva usta da smo najbolji što se toga tiče, a ispadosmo najgori”, zaključuje Denić koji tvrdi da se sastao sa našim novinarom na sopstveni rizik.

Inače, Krizni štab u Srbiji je 24. marta odlučio da u zemlju bez PCR testa mogu da uđu potpuno vakcinisani građani Srbije, ali i stranci.

Oni treba samo da imaju potvrdu da su primili obe doze vakcine Sinofarm, Fajzer ili Sputnjik ili o jednoj dozi Astra-Zeneke.

Vakcinisani neće morati ni u izolaciju. Barem je takva odluka na papiru.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova dostupne su informacije o uslovima za ulazak u Srbiju iz inostranstva za srpske državljane.

Pri povratku u Srbiju na granici možete pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, a ukoliko nemate PCR test, obavezna je samoizolacija u narednih deset dana. Karantin možete prekinuti ukoliko na lični zahtev uraditi PCR test i dobijete negativan rezultata.

Ipak, negativan PCR test i izolacija nisu potrebni ukoliko dolazite iz Albanije,Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

(Tpknews.com/Rešetka)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker