POREZ DA, PLJAČKA NE: Hiljade frilensera maršira Beogradom (VIDEO)

Pred Narodnom skupštinom danas u 15 sati otpočeo je masovni protest frilensera, odnosno radnika na internetu, koje je na ulicu isterala odluka Vlade da im država naplati retroaktivno porez na zaradu, a koji se u većini slučajeva broji u milionskim iznosima.

Foto: V. Lalić

Masu nezadovoljnih i razjarenih radnika na internetu, čije je postojanje država zajedno sa Poreskom upravom uporno ignorisala sve ove godine, ni hladnoća nije uspela da spreči da izađu na ulicu, odakle jasno poručuju da neće odustati dok se god ne ispune njihovi zahtevi.

Protest je organizovan pod parolom „Stop pljački radnika na internetu” u organizaciji Udruženja radnika na internetu.

Kao ključni zahtev koji su istakli u okviru poziva na društvenim mrežama, ističe se obustava naplate i pregovori sa radnicima iz ove grane privrede.

„Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima”, navodi se pozivu u okviru Fejsbuk događaja.

Radnici na internetu organizovali su se u neformalnu grupu u oktobru 2020. godine, kada je Poreska uprava poslala više od 2.000 „zahteva za kontrolu“, odnosno rešenja sa sumama i kamatama koje su u obavezni da plate u okviru poreza i doprinosa.

„Porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati naš status”, rekao je Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu.

Po njegovim rečima, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste „državna pljačka”.

Pogačar je još rekao ispred Skupštine Srbije da ga je tokom protesta pozvao šef kabineta Ane Brnabić da dođu na pregovore u ponedeljak u Nemanjinoj 11.

“Ovako stvari stoje. U ponedeljak u Vladi pojavljuju se ministar Siniša Mali i Ana Brnabić, direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sednu za pregovarački sto sa nama”, rekao je Pogačar.

Neki od njih nosili su transparente sa natpisima „Moj tata nije kriminalac”, „Prvo zakon onda porez”, „Budžet im fali 80 posto, nek da (Siniša) Mali”, a neki stariji držali su transparente „Penzioneri su uz frilensere”. Na kamionu sa ozvučenjenjem je veći transparent „Porez da, pljačka ne”.

Kod kamiona dva mladića jašu plastične tigrove na naduvavanje pod transparentima „Ekonomski tigar ne jede svoju decu” i „Ako odemo, jahaćete magarce”.

Okupljeni su odali poštu Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su umrli od posledica korona virusa.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker