SLEDE KAZNE: Ko odbije vakcinu platiće do 150.000 dinara kaznu!

Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 46 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno.

Dosad je doneto nekoliko presuda gde su samo izrečene opomene ili minimalne novčane kazne, a roditelj ne može da završi u zatvoru.

Roditelji koji su odbili da vakcinišu svoju decu neka očekuju poštara na vratima! Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je od početka godine, pa do danas 46 prijava protiv tih mama i tata. Prošle godine prijave je dobilo njih 198, iz istog razloga.

KAKO SE POSTUPA PRILIKOM ODBIJANJA VAKCINE

Dom zdravlja šalje dopis roditeljima da su njihova deca spremna za vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, a prema obaveznom kalendaru vakcinacije. Ista je praksa kada je reč o revakcinaciji. Roditelj potom može da dođe kod pedijatra sam ili sa detetom, da odbije ili prihvati vakcinaciju. Ukoliko odbije, dečji lekar dužan je da mu predoči sve eventulane štetene posledice takve njegove odluke. Čak i posle toga roditelj može i dalje da zadrži odbijajući stav, ali to onda povlači upisivanje njegove odluke u dokumentaciju, koja se onda šalje sanitarnoj inspekciji.

Inspektori, kada dobiju takav dopis, ponovo mole roditelje da dovedu decu na vakcinaciju, objašnjavajući im da je to njihova roditeljska obaveza, a sve u cilju zaštite zdravlja njihove dece.

Inspektori im ujedno predoče i da su, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u obavezi da vakcinišu svoju decu, kao i da mogu da snose posledice ukoliko to odbiju. Roditelj može to da posluša, ali i ne mora. Ukoliko i dalje ne želi da vakciniše decu, tada sledi prijava prekršajnom sudu. Potom sud zakazuje i poziva roditelje na ročišta. Procena sudije je koja će kazna biti propisana. Radi se o novčanim kaznama do 150.000 dinara. Dosad je doneto nekoliko pravosanžnih presuda, u kojima su ili samo izrečene opomene, ili su izrečene minimalne kazne, u iznosu od 5.000 dinara. Roditelj ne može da završi u zatvoru zbog izbegavanja da vakciniše dete.

Ima slučajeva kada pedijatar može privremeno da odloži vakcinaciju, ukoliko dete ima temepraturu ili neki drugi zdravstveni problem. Istovremeno, postoje i kontraindikacije koje mogu trajno da oslobe dete vakcinisanja. To mogu da budu urološke bolesti ili bolesti nekog drugog sistema organa, što se upisuje u dokumentaciju. Ona se potom šalje lekarskoj komisiji, u kojoj su eksperti raznih specijalnosti. Oni pregledaju dete, čitaju medicinsku dokumentaciju i odlučuju da li je dete u potpunosti oslobođeno vakcinacije.

OPADA BROJ ZAŠTIĆENIH MMR VAKCINOM

Prema najnovijim podacima, opao je broj dece vakcinisane MMR vakcinom, a najniži je procenat zaštićene dece od malih boginja, rubeole i zaušaka u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako nadležni upozoravaju, u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, a da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana. To je bitno, kako naglašavaju lekari, jer se tako čuva kolektivni imunitet. Kako su upozorili, vakcinacija je najbolji i najefikasniji način prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti, a njenim odbijanjem možemo doći u situaciju da se vrate zaboravljene zarazne bolesti.

OBAVEZNE VAKCINE

– BCG – protiv tuberkuloze

– Hepatitis B – protiv žutice

– Di-Te-Per – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja

– Polio – protiv dečje paralize

– Hemofilus tipa B

– MMR – protiv malih boginja, rubeole i zaušaka

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker