SENDVIČI ZA BOTOVE: Do sada najmasovniji protesti u Požarevcu (FOTO/VIDEO)

U subotu okupio se dosada najveći broj građana od kada su u Požarevcu započeli protesti „Protiv diktature“ Njih nekoliko stotina došlo je, već tradicionalno, na zbornom mestu ispod Vučićevog bilborda sa njegovim predizbornim plakatom na kružnom toku u centru grada.

Razlog ovolikog okupljanja nezadovoljnih građana možda leži u tome što po prvi put od kada su počeli protesti nije padala kiša ili zbog toga što je bio neradni dan. Povećanju prisutnih doprinelo je veće prisustvo članova udružene požarevačke opozicije, koji su toga dana izdali zajedničko saopštenje u kojom bezrezervno podržavaju opravdane proteste studenata i mladih.

Mladi Požarevca su u petom protestu koji se održavaju u Požarevcu najoorganizovanije prisustvovali. Oni su do sada napravili najveći broj transparenata sa razno-raznim parolama i porukama. Transparente su pre polaska u šetnju zaboli u travnjak na kružnom toku i na taj način napravili svojevrsnu njihovu mini izložbu. Pored te izložbe novina je što su građani protest „oplemenili“ sa dva izvedena perfomansa.

Šetnja je krenula u 19 časova koju je prdvodila „protestankinja“sa srpskom zastavom. Iza njih u prvom redu bili su mladi koji su nosili veće transparente na kojima je pisalo: „Srbija je svet“,“stop diktaturi“ i „osvesti se“. I ovog puta protestom je upravljao moderator sa megafonom koji je uzvikivao uobičajne parole, a ostali protestanti su ih, praćeni gromoglasnom bukom izazvanom iz razno-raznog duvaćko-udaračkog oružja, horski ponavljali.

Šetnja se ovog puta odvijala nešto izmenjenom trasom. Nakon prolaska kroz centar grada otišli su ka Kosovskoj ulici, pa kroz Dositejevu. Zatim su prošli kroz gradski park i zaustavili su se pored prostorija Srpske napredne stranke. Tu su izveli performans, gde je dvoje mladih ispred ulaza ove stranke poređalo osam sendviča u obliku AVAV. Taj čin okupljeni su propratili uzvikivanjem: “Sendviče za botove” i zviždali pištaljkama.

Zatim su prošli kroz ulicu Voje Dulića i skrenuli nazad ka kružnom toku, gde su ispod Vučićevog bilborda završili svoju petu protestnu šetnju.

Protestna kolona se u dva navrata zaustavljala i izvela još po jedan performans. Uz povike “Onesvesti se!”, mladi su izveli “padanje u nesvest”, simbolično ležući i sedajući na kolovoz kojim su se kretali.

Na kraju šetnje okupljenima se obratio Filip Božilović koji je za svoj zapaljiv govor dobio aplauze prisutnih. On je na kraju svog govora pozvao sve da se i sutra dan nađu na isto mesto u isto vreme.

Najstariji govornik Filip Božilović

I ovoga puta kolonu šetača pratili su policajci u civilu koji su i snimali šetnju. Nekoliko policajaca zajedno je šetalo sa protestantima, koje su građani prepoznali.

Prema rečima, jednog starijeg građanina veterana demonstracija u Požarevcu i van njega, pored građana u šetnji je prepoznato nekoliko policajaca u civilu. – Vidiš onog u kožnoj jakni na kraju kolone. To je policajac. Znam ga dobro od pre 20 godina kada smo protestovali protiv tadašnje krađe glasova. Bio je u kordonu policije koji je bio formiran na ulazu i izlazu sadašnje pešačke zone, kako bi nas sprečili da idemo u šetnju. Mogu ti reći da je bio od jednih agresivnijih. Viđao sam ga i u kordonu u Beogradu, gde je sprečavao tamnošnje šetače da šetaju. Nadam se da je smekšao i da je izvukao pouke od pre, i da je uvideo da se ne može protiv naroda – priča ovaj šetač ne želeći da se predstavi, iz razloga da ne bi imao neke neželjene kosenkvence od strane policije zbog svoje „rečitosti“. Mlađi učesnici protesta prepoznali su nekoliko mladića i devojaka iz omladine SNS, ali nisu reagovali na njihovo prisustvo, već su to rekli malobrojnim novinarima izveštačima sa protesta.

Dva sata nakon završetka protesta sendviči su, svi do jednog , umotani u celofan netaknuti stajali ispred prostorija SNS-a. Iako su bili sveži i jestivi.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker