ROK 1. NOVEMBAR: Ako nemate zimske gume – kazna do 800.000!

Sva vozila u Srbiji bi od utorka, 1. novembra, trebalo da imaju zimske gume, jer ako vas na putu zateknu sneg i led, a vi ste bez zimske opreme i policija vas uhvati, moraćete da platite novčane kazne koje se kreću od 6.000 do 800.000 dinara!

– Naime, ukoliko prođe prvi novembar i dođe do stvaranja zimskog pokrivača, a vi nemate zimsku opremu, uslediće novčana kazna za vozača – ako je vlasnik fizičko lice kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica iznos kazne od 100.000 do 800.000 dinara – kaže za naš list Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja i dodaje:

– Ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, zimske pneumatike moraju da imaju putnička vozila sa do devet mesta za sedenje i teretna najveće dozvoljene mase do 3,5 tona. Pneumatici moraju biti na svim točkovima, a dubina šare najmanje četiri milimetra. Zimske gume moraju imati i terenska vozila.

Okanović savetuje vozače da se na vreme obezbede, jer je vožnja bez zimske opreme veoma skup sport.
– Ako nemate zimske gume, vozilo se smatra tehnički neispravnim. A ako dođe do saobraćajne nezgode zbog nedostatka zimske opreme, osiguranje će isplatiti štetu oštećenom, ali će onda tražiti od vlasnika i vozača vozila koji nema zimske pneumatike da isplati tu štetu – upozorio je on.

O vrstama usluga i cenama govorio je za naš list Predrag Vučković, koji smatra da je pre svega zbog bezbednosti važno nabaviti adekvatne gume od 1. novembra.

– Na tržištu postoji veliki izbor, od najjeftinijih domaćih, do najskupljih uvoznih, pa se u zavisnosti od proizvođača i veličine cene kreću od 4.000 do 18.000 dinara. Za “punto klasik”, koji je kod nas najvoženiji auto, jedna zimska guma košta 3.850 dinara, a montaža iste 350, što znači da bi ukupan trošak zamene pneumatika bio 16.800 dinara.

Dok bi, na primer, vozač “škode” za zamenu sve četiri gume trebalo da izdvoji minimum 32.000 dinara. Prosečni troškovi montaže, demontaže i balansiranja guma su oko 500 dinara, dok dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra – kaže on i ističe da vozači treba da budu svesni da zimska guma nije neophodna samo u slučaju padavina, već da je veoma bitno koristiti zimske pneumatike po vlažnom kolovozu, ali i kada je potpuno suvo pri niskim temperaturama.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker