STIGLI REZULTATI: Reku Pek obojili teški metali – zagađenje pete, najgore kategorije!

Zamućenje reke Pek koje je konstantno već mesecima, diglo je na noge meštane Kučeva i okolnih sela koji su se zabrinuli za svoje, ali i za zdravlje ribljeg fonda.

Foto: Pixabay/Privatna arhiva

Alarmirane su nadležne institucije, prvenstveno Zavod za zaštitu javnog zdravlja iz Požarevac, kao jedna od dve referentne laboratije, koji je uzorkovao vodu i ustanovio da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra čija je referentna vrednost 500 a izmerena u Peku je 960, mangana-referentna vrednost 300 izmereno 330, gvožđa-referentna vrednost1000 izmereno 12 600 i sulfata čija je referentna vrednost 200 izmereno 369.

Što znači da na osnovu ovih pristiglih rezultata, može slobodno da se kaže da je reka Pek promenila kvalitet i prešla u petu, najgoru kategoriju.

Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je, nakon iscrpne analize, doneto više naredbi, zaključaka i preporuka.

Pre svega da se javnost odmah izvesti o rezultatima analiza. Zatim, da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađanesti, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet. Takođe, da se uradi i analiza zemljišta u slivu reke kao i ribe u njoj.

Dok ne stignu pojašnjenja preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo svim građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i INFO CENTAR – 012 852 103, i svi stanovnici, koji imaju bunare u slivu reke 50 do 100 metara mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

JKP „Kučevo“ će od sada morati da vrši analizu pijaće vode sa vodoizvorišta „Mlaka“ svakih 10 dana. Takođe, uputiće se zahtev JP „Srbijavodama“ da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta „Mlaka“. Kao što je poznato, vodotok Peka je u nadležnosti JP „Srbija voda“ i nadležnih državnih organa i lokalna samouprava nema ingerencija nad njim.

Štab je doneo i zaključak da se traži hitan prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine, kako bi se nešto odmah preduzelo za rešavanje ovog problema.

PROČITAJ I

3 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker