RAT U UKRAJINI UKINUO JE NA KRATKO: Korona se u Evropu vraća na velika vrata, broj zaraženih raste širom kontinenta

Rat u Ukrajini “ukinuo” je koronu na neko vreme, jer su svetski mediji usredsredili pažnju u drugom pravcu, ali se pandemija vraća u interesne sfere na velika vrata.

Foto: Reuters

U zapadnoj Evropi novi talas bukti, a glavni krivac je podvarijanta omikrona BA.2. Već se pojavljuje i novi oblik BA.3. U Francuskoj ima i do 150.000 zaraženih dnevno, što je porast od 42 odsto za samo nedelju dana. Broj zaraženih skače i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Italiji…

U Nemačkoj poslednjih dana ima i više od 300.000 inficiranih dnevno. U Aziji je takođe zazvonilo na uzbunu. Hongkong više ne uspeva da primeni strategiju “nula kovida”, beleženo je u poslednje vreme i više od 200 mrtvih dnevno. U Šangaju je, od juče, ponovo uveden karantin po sektorima.

Novi soj BA.2 30 odsto zarazniji je od prethodne varijante, ali nema pouzdanih podataka da bi mogao da bude i opasniji.

Većina zapadnoevropskih zemalja je potpuno ukinula mere, pišu Večernje novosti.

U Francuskoj je, uz stavljanje van snage vakcinalne propusnice, od sredine marta ukinuto i nošenje maske u zatvorenom prostoru, i pored upozorenja struke da bi to moglo da dovede do naglog porasta broja novoobolelih. Svetska zdravstvena organizacija je kritikovala zemlje koje su se prevremeno opustile.

Francuske vlasti su se oslanjale na procene instituta “Paster” da bi taj porast mogao da traje samo do kraja ovog meseca, kada se očekivalo ponovno značajno smanjivanje, ali to nije slučaj. Korona je tako još jednom pokazala svoju nepredvidivu ćud.

Austrija je prva zapadnoevropska zemlja koja je povukla kočnicu i ponovo vratila maske tipa FFP2 u zatvorene prostore. Vakcinalna propusnica je takođe obavezna u ovoj zemlji.

Španija je produžila kovid mere za putnike do kraja sedmice, ali su maske u zatvorenim prostorima obavezne, kao i u Italiji, Portugaliji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj…

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je na sastanku ministara zdravlja u Briselu da će predložiti da Evropska unija preporuči četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 osobama starijim od 60 godina.

Ministar zdravlja je ukazujući na podatke iz Izraela, naglasio da je neophodno hitno doneti preporuku kako bi se smanjio rizik od smrti usled infekcije.

Lauterbak je dodao da očekuje da će vakcina prilagođena novim varijantama biti dostupna tek na jesen.

Izraelska studija pokazala je da su stariji ljudi koji su primili četvrtu dozu vakcine Fajzer-Bionteka protiv kovida-19 imali 78 odsto nižu stopu mortaliteta usled te bolesti od onih koji su primili samo treću dozu.

Studija još nije bila predmet stručne recenzije, a istraživanje nije uključilo ljude koji su primili vakcinu “Moderne”, kao ni pacijente koji su primili oralnu antikovid terapiju.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker