PODIGNUTA ZASTAVA EUROPRAJDA 2022: Lezbejke i gejevi iz celog sveta u septembru stižu u Beograd, letovaće na Srebrnom jezeru

Podizanjem zastave sa simbolom EuroPride 2022 na zgradi francuske ambasade u Beogradu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Foto: Promo

– Francuska, koja predsedava Savetom Evropske unije, želela je u utorak, ovim simboličnim gestom podizanja EuroPride zastave i prijemom za LGBTQI+ zajednicu u Srbiji, da istakne zalaganje Francuske i Evropske unije za jednakost prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i polni identitet – , rekao je na prijemu povodom Međunarodnog dana protiv homofobije ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Prijemom koji je, zajedno sa Savetom Evrope i LGBTI+ zajednicom u Srbiji, organizovala francuska ambasada u Srbiji, skreće se pažnja javnosti na manifestaciju EuroPride 2022, koja će se održati u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope i prvi grad van Evropskog ekonomskog prostora koji će imati priliku da organizuje ovu evropsku manifestaciju.

– EuroPride će biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Tog dana sve oči u Evropi gledaće u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava – , navode koordinatori EuroPride 2022.

Podsećaju i da LGBTI+ zajednica svoje zahteve nije menjala od 2017. godine, ali da već pet godina nijedan nije ispunjen, uključujući i Zakon o istopolnim zajednicama koji je trebalo da bude usvojen još prošle godine.

Dodaju i da se pripadnici LGBTI+ zajednice svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem zbog čega na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) treba pozvati sve aktere u društvu da pokažu solidarnost sa LGBTI+ zajednicom i pomognu joj u borbi za ravnopravnost.

– IDAHOBIT je dan kada se treba fokusirati na žrtve. Homofobija, bifobija, transfobija, ali i svaki oblik mržnje razara ne samo živote pojedinaca, već društvo u celini – , navode koordinatori EuroPride-a 2022.

Oni poručuju i da se položaj zajednice svake godine popravlja, ali da su alaramantni podaci koji kažu da svaki drugi stanovnik Srbije smatra da je homoseksualnost bolest, dok čak 80 odsto ne želi LGBTI+ osobu u krugu porodice.

– Ovo je dan kada svi imamo priliku da se borimo za ravnopravnost. Bolji zakoni i politike su neophodni, ali da bi oni bili usvojeni i sprovedeni u praksi neophodna je politička volja i iskrena posvećenost borbi za ravnopravnost. Ta dva elementa su neodvojiva. EuroPride 2022, čiji je Beograd domaćin u septembru, prava je prilika da Srbija napravi značajan korak napred i zakonski reguliše istopolne zajednice – , rekla je zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk.

Ona je dodala i da je nedavno počela kampanja “Blokiraj mržnju, podeli ljubav“, koju su Evropska unija i Savet Evrope predstavili 5. maja u Beogradu. U realizaciji ove kampanje učestvuju i ambasadori zemalja Evropske unije i Grupe frankofonih ambasadora, mladi evropski ambasadori, kao i predstavnici institutcija koje podržavaju EuroPride.

Prijemu u francuskoj ambasadi prisustvovala je i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić koja je poručila da je danas dan u kom svi obećavamo da ćemo se boriti protiv mržnje i poručujemo gde pripadamo i za koje vrednosti se kao društvo borimo.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obeležava se od 2004. godine kako bi skrenuo pažnju javnosti na ogromnu stigmu, diskriminaciju i nasilje koje LGBTI+ osobe i dalje trpe.

NA SREBRNOM JEZERU GRADI SE HOTEL VISOKE KATEGORIJE ZA GEJ POPULACIJU

Početkom februara ove godine, potpisan je ugovor između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Veliko Gradište o realizaciji 1. faze projekta izgradnje marine u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, na reci Dunav, za izradu projektno tehničke dokumentacije.

Potpisivanje ugovora/Foto: Promo

Naime, Marina će se nalaziti u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, na reci Dunav, kapaciteta preko 200 plovila. U sklopu marine planirani su i objekti kao što su klub marine, prostor za smeštaj plovila, uprava, komercijalni sadržaji, smeštajni kapaciteti i drugo.

Inače, kako je predsednik opštine Velikog Gradišta Dragan Milić najavio početkom 2020. godine, izgradnja marine u Velikom Gradištu je deo kompleksa novog hotela visoke kategorije u naselju Beli Bagrem na Srebrnom jezeru, koji gradi investiorom iz Nemačke, i koji bi bio, kako smo već pisali, namenjen isključivo gej populaciji iz celog sveta.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, pre samo nedelju dana, istakao je da je u narednom periodu u planu i izgradnja prve splav-crkve na vodi na Srebrnom jezeru. Sa splava na kome će se crkva nalaziti sveštenstvo i vernici će moći da uživaju u pogledu na hotele, restorane, plažu i kupače, a sa druge strane će se iz najluksuznijih soba pomenutog gej hotela pružati pogled na crkvenu portu, a samim tim i krštenja, venčanja i druge svečanosti, čime se može očekivati rast broja gostiju koji posećuju ovu destinaciju.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker