PROTESTI U POŽAREVCU 13. DAN: Minut ćutnje za Srbiju koja ćuti

Trinaesti protesni skup „protesti protiv diktature“ koji je održan u Požarevcu bio je do sada za „protestante“ najbaksuzniji, što se tiče broja okupljenih koji protestuju.

Minut ćutnje za Srbiju koja ćuti

Za razliku od drugih gradova u Srbiji koji su zbog manjka učesnika u protestima svoja okupljanja privremeno prekinuli (Smederevo, Jagodina, Kragujevac, Novi Sad, Zrenjanin, Sombor…) to se u Požarevcu nije dogodilo, sem dok su bili Uskršnji praznici.

U četvrtak na Kružnom toku došlo je šest „protestanata“, koji su za sebe rekli da su čuvare vatre narodnog bunta i da će nastaviti da tu dolaze da tu vatru održe.

Oni su bili mišljenja da padom atmosferskog pritiska koji je usred proleća uslovio zimsko vreme, uticao i na pad energije kod građana koji su dolazili da protestuju, pa se zbog toga smanjio njihov broj na protestima.

– Ubeđeni smo da, kada prođe ovo loše vreme koje je zadesilo Srbiju, i ugreje sunce, na protestu i šetnji biće nas kao na početku protesta, a, nadamo se i više, pošto već radimo na osmišljavanju budućih protesta i načina kako da ih omasovimo – rekli su „čuvari vatre“ o trenutnoj i budućoj situaciji vezane za proteste u Požarevcu.

Da ovo protesno okupljanje ne bi bilo formalno, protestanti su izveli mali perfomans: „minut ćutnje za Srbiju koja ćuti“. Njihov perfomans koji je trajao desetak minuta, bio je aluzija na sveukupno stanje u srpskom društvu. Nakon održanmog perfomansa dogovorili su se da sa protestom nastave i sutradan, u isto vreme i na istom mestu.

Ono zanimljivo što je vezano za proteste u Požarevcu je polemika na fejsbuk stranici „Požarevac na fejsbuku“oko toga kako se nazivaju učesnici protesta, pošto se, doduše u malobrojnim medijima koji prate ove proteste, uzimao izraz protestanti.

Tako je u svom komentaru o tome poznati požarevački kulturolog i lingvističar, inače direktor požarevačkog Centra za kulturu, Dragi Ivć napisao: „Nekako vam je uspelo da pravoslavne demonstrante pretvorite u PROTESTANTE…Svaka čast! Ne zamerite na primedbi, ali ovde je u pitanju gruba greška u naslovu: protestanti su treća najveća hrišćanska veroispovest na Zemlji, a naziv im je nastao od manifesta ”Protestatio” koji je sročio Martin Luter“ – naveo je on u svom komentaru.

Drugi su ga u svojim komentarima upitali kako je ispravno nazvati ljude koje protestuju, na šta i je naširoko odgovori svojim lingvističkim objašnjenjem.

Ova polemika podseća na vreme od pre 20 godina kada se naveliko ptotestovalo zbog tadašnje izborne krađe, kada su tadašnji režimski mediji ljude u protestu pogrdno nazivali „šačica protestanata“. Kao odgovor na te zlurade komentare studenti su napravili jedan veliki transparent na kojem je pisalo: „Ja nisam protestant-ja sam pravoslavac“, i koristili ga do kraja protesta.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker