EP USVOJIO REZOLUCIJU: EU uvodi sankcije protiv svih srpskih političara iz vladajuće koalicije

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući situaciju u severnim opštinama na Kosovu.

Foto: Tag24

Rezolucijom se vlasti Srbije pozivaju da u punoj meri sarađuju u istrazi o napadu u Banjskoj, a Evropska komisija i Savet da preduzmu mere protiv Vlade Srbije, ako se utvrdi njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj na severu Kosova.

U rezoluciji se “najoštrije osuđuje grozan i kukavički teroristički napad dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija” u Banjskoj na kosovske policajce 24. septembra i pozivaju se sve države članice EU koje to još nisu učinile da takođe osude napad.

Sve strane se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova i izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akciju koja bi dodatno povećala tenzije.

Kosovske vlasti se pozivaju da obelodane sve dokaze u vezi sa incidentom, međunarodne institucije na Kosovu, uključujući Euleks, da procene dokaze a Srbija da u potpunosti sarađuje u istragama i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu.

Evropska komisija i Savet pozivaju se da preduzmu mere protiv vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je bila direktno umešana u teroristički napad u Banjskoj ili napade koji su se dogodili na severu Kosova u maju 2023, ili ukoliko srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju.

Komisija se poziva da zamrznu sva sredstva IPA fondova koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć ako rezultati istrage pokažu da je vlast Srbije bila direktno uključena u ove napade.

“SANKCIJE NISU ZA GRAĐANE SRBIJE”

Evroposlanik iz Slovenije, Klemen Grošelj, izjavio je da sankcije neće biti usmerene na građane Srbije, već samo na sve političare iz vladajuće koalicije ukoliko se utvrdi umešanost vlade Srbije u sukob u Banjskoj.

On je rekao da je suština rezolucije da se pozovu obe strane da se vrate deeskalaciji i pregovorima.

Grošelj je dodao da sve veće grupe stoje iza teksta rezolucije i da je to poruka pre svega srpskim, ali i kosovskim vlastima.

“Poruka je jasna – mi ne sanksiconišemo građane, nisu sankcije protiv Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da vlast Srbije u njoj učestvuje punim opsegom, i oni koji su počinioci, inicijatori, organizatori biće sankcionisani”, istakao je Grošelj.

Evroposlanik je izrazio očekivanje da će srpske vlasti u potpunosti sarađivati u međunarodnoj istrazi o oružanom sukobu u Banjskoj i da će od rezultata te istrage zavisiti naredni korak evropskih institucija.

On je dodao da se rezolucijom kosovske vlasti jasno pozivaju da formiraju Zajednicu sprskih opština.

“Tako da mislim da ova rezolucija šalje dosta jasan signal da je vreme da se ovo pitanje polako zatvori i da se okrenemo budućnost, a budućnost je Srbija što pre u EU”, naglasio je Grošelj.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker