OD NEMA PREDAJE DO PRISTAJEMO NA SVE: Od danas kosovske RKS tablice imaju slobodno kretanje po Srbiji

Po odluci Vlade Srbije od 25. decembra prošle godine, od danas je na teritoriji Srbije omogućeno slobodno kretanje vozila sa tablicama Republike Kosovo, odnosno „RKS“ registrarskim oznakama. Kako je ranije saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Vlada Srbije je takvu odluku donela da bi „pomogli Srbima sa Kosova“.

Od nema predaje do pristajemo na sve

Odluka Vlade Srbije o priznavanju „RKS“ tablica je doneta neposredno nakon što su Srbi koji žive u opštinama na severu Kosova u najvećoj meri zamenili dotadašnje statusno neutralne Unmik-ove „KS“ tablice, kao i tablice koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa imenima gradova na Kosovu, sa registraskim tablicama koje izdaju vlasti u Prištini.

Na sagu o tablicama na severu Kosova time je stavljena tačka, iako je odluka Prištine da više ne toleriše srpske tablice na severu svojevremeno izazvala dvogodišnju krizu.

Ne tako davno, u oktobru 2022. godine, predsednik Vučić je poručivao da „nema predaje“ i da Srbi neće prihvatiti “RKS” tablice, odnosno da KM tablice ostaju.

Na potpitanje reporterke N1 da li to znači da će KM tablice ostati, Vučić je odgovorio: „A vidim da ste nervozni kada čujete te dve reči ili ste protiv te dve reči, pa ne možete ni da istrpite odgovor do kraja. KM ostaje. Baš kao što smo rekli i pre mesec dana i pre dva, i pre više meseci.“

Pritom je optužio N1 da o tablicama ne izveštava istinito.

„Pošto kažete obavljen je deo preregistracije, jeste, samo niste obavestili javnost, pošto to radite, to je inače manir, niste baš rekli istinu, nego uvek je to poluistina, jeste preregistracija, ali ne u RKS, već u KS. Samo to niste ljudima rekli“, rekao je Vučić.

Kazao je da su RKS tablice uzeli Srbi sa juga Kosova, zato što ne mogu sebi da garantuju bezbednost, dok na severu nije takav slučaj.

„Samo ste zaboravili da kažete da su ljudi tražili preregistraciju u statusno neutralne tablice, a ne u one koje to nisu. A, što to radite? A, što kad već to govorite, ne pružite informaciju ljudima. Pošto ja znam da vi znate šta je istina. Dakle, da, tražili su 2018., ali su tražili da se preregistruje u KS tablice. Nema problema, dajte nam KS tablice, mi svi hoćemo KS tablice. Znate li kakva je njihova reakcija bila na KS tablice u Briselu? Skočili su k’o opareni, do vrha ovog zida! Lakše će da trpe bilo šta, samo da ne budu KS tablice, jer KS tablice govore o statusnoj neutralnosti. Sve će da prihvate, sem KS tablica“, rekao je tada Vučić, a podsetio je portal KoSSev na svom zvaničnom nalogu na platformi X.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker