POŽAREVAC IPAK USVOJIO SKANDALOZAN PROPIS: Dozvoljen samo 1 kućni ljubimac po stanu!

Grad Požarevac je u svom Službenom glasniku objavio odluku kojom se ipak ograničava broj kućnih ljubimaca na samo jednog u jednom stanu.

Iako je posle burnih reakcija javnosti gradonačelnik Saša Pavlović najavio da će “preispitati tu odluku i najverovatnije izmeniti i dopuniti”, odluka je ipak stupila na snagu. I to za osam dana, kako je predviđeno zakonom, a iako je tek u četvrtak objavljeno.

Objavljivanje ove odluke revoltiralo je udruženja za zaštitu životinja. Iz Udruženja “Požarevačke šapice” kažu da će nastaviti svaki vid legalnog pritiska da se sporni delovi odluke u pogledu broja životinja koje se mogu držati po hitnom postupku izmeni i da se donese humaniji propis u skladu s debatom koja će uključiti stučnjake i zaštitnike prava životinja.

“Dana 4. marta 2021. objavljen je Službeni glasnik Grada Požarevca u kome se nalazi sporna Odluka o držanju domaćih životinja doneta na prethodnoj sednici skupštine Grada. Budući da je sednica održana 11. februara tekuće godine, zanimalo nas je zašto je objava na portalu toliko zaostala za tim događajem, budući da odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Iz stručne službe dobili smo odgovor da je odluka, uprkos momentu objave na sajtu Grada, stupila na snagu osmog dana od održavanja sednice skupštine, to jest, 19. februara 2021. godine”, kažu u ovom udruženju.

Za “Požarevačke šapice” je sporan način objavljivanja odluke i datum stupanja na snagu.

“Takođe, imajući u vidu obećanje gradonačelnika da će otvoriti diskusiju i izmeniti sporne odredbe, te se potruditi da način rada gradske vlasti bude transparentniji, kao i okolnost da su “Požarevačke šapice” podnele odmah po održavanju sednice zahtev da se odluka hitno izmeni ili stavi van snage, te da budu uključene u debatu vezanu za donošenje adekvatnijeg propisa, a da nismo dobili zvanični poziv do današnjeg dana, izražavamo duboko nezadovoljstvo sledom dešavanja vezanim za spornu odluku”, izjavili su.

Požarevac je prvi i jedini grad u Srbiji u kom je stupila na snagu ovakva odluka.

Nedavno je povodom ove odluke grada Požarevca održana konferencija za medije, na kojoj je govorio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

“Pristupićemo odmah izmeni i dopuni ove odluke, građanstvo ne mora da brine, naročito oni koji imaju na primer dva psa”, tada je rekao Pavlović.

Gradonačelnik je najavio da će nakon dopune i izmene ove odluke ona biti ponovo stavljena na javni uvid.

Najviše je, po komentarima na društvenim mrežama, bilo sporno da oni koji žive u zgradama mogu da imaju najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti. Gradonačelnik je na konferenciji rekao da ovom odlukom grad želi da uvede komunalni red u ovu oblast koja odavno nije bila uređena.

Podsećamo, po ovoj odluci, vlasnici pasa će na vrata stana morati da stave natpis „Čuvaj se psa”. Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na povocu. Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Protiv ove odluke još 15. februara oglasili su se veterinari.

“Odluka je neustavna. Niko vas ne može ograničiti na broj ljubimaca koje možete imati. To bi bilo isto kao kada bi vas ograničili koliko ćete automobila posedovati. Bilo je pokušaja da se broj kućnih ljubimaca ograniči, u Beogradu i Novom Sadu, ali po Zakonu o dobrobiti životinja i ostalim zakonima, vi nikoga ne možete ograničiti”, dodaje Vladan Terzin, veterinar.

“Ako su kućni ljubimci čipovani, dobro uhranjeni i nisu ničim drugim ugroženi, nemate nikakav pravni osnov, niti da naplatite kaznu, niti da oduzmete kućne ljubimce “, zaključio je Dragutin Smoljanović, veterinar.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker