Podunavske opštine u Velikom Gradištu najavile zajednički nastup na turističkom tržištu (VIDEO)

Veliko Gradište je bilo domaćin učesnicima manifestacije na kojoj je održana promocija prvog broja časopisa “Dunavski almanah”, objavljenog u okviru realizacije projekta “Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra za turističku saradnju”.

Projekat sprovodi Ekološko društvo “Pinkum VG” , uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Opštine Veliko Gradište.

– Kada je neko određivao gde će ko da živi, mi u Velikom Gradištu bili smo malo privilegovani, jer imamo reku Dunav, reku Pek i Srebrno jezero, naglasio je predsednik opštine Veliko Gradište

Dragan Milić. – Dunav je naša velika šansa i mi pokušavamo da tu šansu iskoristimo, pre svega u razvoju turizma a naravno i poljoprivrede koja je povezana sa tim. Razvoj turizma vidimo kao jednu celinu, imamo bogatstvo, međutim smatram da to možemo bolje da iskoristimo, ako zajedno učinimo i udružimo se sa opštinom Požarevac koja ima Viminacijum, Golubac sa Golubačkom tvrđavom, opštinom Majdanpek koja ima Donji Milanovac i Lepenski vir i sve dalje do Negotina, tako da je ovo veliki potencijal za goste koji će ovde dolaziti. Projekat predviđa da se formira i zajednička turistička agencija i na tome ćemo raditi kao i na drugim projektima, rekao je Milić.

– U ovoj godini ćemo aplicirati na projekt očuvanja pasulja gradištanca, jer imamo manifestaciju pasuljijadu, imamo i ideju da napravimo i spomenik pasulju. Nažalost, njega više danas gotovo da nema, pa pravimo pasuljijadu od kineskog pasulja, što nije dobro. Prvom prilikom imamo i Dan Velikog Gradišta na Centralnom trgu u Temišvaru u Rumuniji, gde ćemo predstaviti i časopis Dunavski almanah, koji govori o našim turističkim potencijalima i ponudom ka brendiranju buduće zajedničke destinacije u ovom delu Dunava, rekao je još Milić.

Predsednica Ekološkog društva “Pinkum VG” i glavni i odgovorni urednik časopisa mr LJubinka Blažević, predstavljajući ovaj projekat i prvi broj časopisa rekla da kada budemo usaglasili predstavu o našim ponuđenim lepotama turistima koji ovde budu dolazili i nađemo imidž koji možemo da stvorimo na ovoj destinaciji, možemo reći da smo uradili pravu stvar.

– Ova priča može da živi samo ako smo dovoljno mudri, radni, ako imamo projekte, poštujemo turiste i budućnost ovog mesta. Mi možemo da uradimo ono što je za našu decu, ono što je za nas i ono što je za celu Srbiju. To je bio naš cilj kada smo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili ovaj projekat da na neki način pokrenemo drugačije viđenje turizma i drugačiju svest o tome kako poštovati ono što imamo i kako ponuditi ono što imamo onima koji to žele da vide, dodala je mr Ljubinka Blažević.

Objavljen poziv za SILAFEST

Organizacioni odbor Festivala turističkog i ekološkog filma – SILAFEST, koji se održava u Velikom Gradištu od 27. avgusta do 2. septembra, objavio je javni poziv za prijavljivanje domaćih i stranih učesnika. Rok za slanje prijava je 15. jun, nakon čega će selekciona komisija izabrati oko 60 filmskih ostvarenja, koja će biti prikazana u amfiteatru gradskog parka i na dunavskom keju u Velikom Gradištu, pred stručnim žirijem, ekolozima, turističkim radnicima i novinarima iz preko 20 zemalja. Najboljim ostvarenjima dodeliće se Grand Pri festivala i nagrada Zlatni i Srebrni talas, za najbolje filmove po takmičarskim kategorijama. Osim njih, biće dodeljene i specijalne nagrade Zlatni pinkum, za najbolja domaća filmska ostvarenja iz oblasti ekologije i turizma, i nagrade Beli bagrem za najbolje autore u domenu opšteg senzibiliteta, režije, filmske montaže i muzike. Takođe, dodeliće se i nagrada Plavi Dunav, predviđena u svakoj specijalnoj kategoriji turističkog filma: vino, sport, kulinarstvo, religiozni turizam, kulturološki turizam, umetnost i turizma.

Dogodine i knjiga o Podunavlju

Naša druga ideja je bila bi jedna dobro opremljena knjiga koja bi ponudila jednu priču na 88 stranica sa prethodnom pričom o Velikom Gradištu i susednim gradovima i koja bi bila dobar poklon svima onima koji vole ovakve tekstove o turizmu i ovog kraja. Ako stvorimo sve uslove nadam se da ćemo već iduće godine pored časopisa imati i knjigu “Dunavski almanah” i novo viđenje, novi ugao sagledavanja turističkih lepota i svega onog što se može ponuditi kada je u pitanju Donje podunavlje.

TPKNEWS/Danas

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker