Olupine nemačkih brodova iz Drugog svetskog rata izronile iz Dunava kod Prahova (VIDEO)

Najgora suša u Evropi u poslednjih nekoliko godina dovela je moćnu reku Dunav na jedan od najnižih nivoa u poslednjih sto godina, otkrivajući olupine desetine nemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom potopljenih tokom Drugog svetskog rata u blizini rečnog lučkog grada Prahova.

Screenshot

Flota nacističke Nemačke potopila je duž Dunava 1944. godine stotine svojih brodova dok su se povlačili pred jedinicama Crvene armije. Ovi brodovi do danas ometaju rečni saobraćaj kada je nizak vodostaj.

Međutim, ovogodišnja suša – koju naučnici smatraju posledicom globalnog zagrevanja – otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na delu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji, od kojih su mnogi još uvek prepuni tonama municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodare.

„Pri povlačenju nemačke ratne flote iz Crnog mora, negde na sredini puta prema Crnom moru između Ruminije i Bugarske, naišla je prva nemačka flota, ne znajući da im je zaprečen put prema Crnom moru, tako da se od sto brodova koji su krenuli sa Crnog mora dostigli brojku od 174 broda. Onda su prikupljali u svim mestima, jer su i Rumuni i Bugari bili na strani Nemačke u ono vreme, i otprilike je dovde doplovilo oko 200 brodova“, objašnjava u izjavi za Rojters, Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o ovim brodovima.

Razasuti preko korita Dunava, neki od brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni među peščanim sprudovima.

„Nemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja preti nama, stanovnicima Prahova, unazad 78 godina“, dodaje Trajilović.

Kod Prahova, neki od ovih olupina suzili su plovni put na ovom delu Dunava na samo 100 metara sa mogućih 180.

„Mi ovde sigurno imamo oko 10.000 eksplozivnih naprava. Ne znamo u kakvom su stanju i da li mogu da eksplodiraju ili ne. Ali ako jedna eksplodira, onda možete da pretpostavite šta nas čeka“, zaključuje Belimir Trajilović.

Vlada Srbije je u martu raspisala tender za izvlačenje olupina i uklanjanje municije i eksploziva. Troškovi operacije procenjeni su na 29 miliona evra.

Video-snimak: Rojters

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker