NOVOGODIŠNJA ČESTITKA: Od januara struja poskupljuje za najmanje 10 osto

U Uniji poslodavaca Srbije ističu da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove izdatke zbog povećanja zarada, kao i poskupljenja sirovina koje se uglavnom uvoze.

Ilustracija

Cena struje za domaćinstva i preduzeća biće, najverovatnije, od januara skuplja za najmanje 10 odsto, najavljuju Novosti.

To znači da će privrednici umesto sadašnjih 95, struju plaćati 105 evra po megavat-satu. Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-časova mesečno, u februaru stižu uvećani računi za oko 370 dinara.

Sada megavat-sat struje, bez poreza i mrežarine, građane košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu cena isporuke u narednoj godini bila je u sredu oko 360 evra po megavat-satu, a prethodnih dana i do 400 evra.

U Uniji poslodavaca Srbije ističu da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove troškove zbog povećanja plata, kao i poskupljenja sirovina koje se uglavnom uvoze.

U Privrednoj komori Srbije smatraju da je značajno što je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom struje u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je krajem prošle nedelje da je moguće da će struja poskupeti, a da će se, kada se to desi, kretati između osam i deset odsto.

„Ekonomisti su svesni okolnosti, ali smatraju da je povećanje od 10 odsto veliko. To će dovesti do povećanja cena proizvoda i usluga koje zavise od energenata, što će dodatno pogurati inflaciju. UPS stalno ističe potrebu da se pravi razlika između privrednika, jer nisu svi u istoj situaciji“, kaže Nebojša Atanacković iz UPS-a.

On objašnjava da bi za ona preduzeća, u čijem je proizvodnom procesu udeo potrošnje električne energije veliki, a koja ne mogu da pređu na druge izvore energije, država trebalo da učini određene ustupke da im cena proizvodnje ne bi mnogo porasla.

Prema rečima Bojana Stanića, pomoćnika direktora Sektora za strateške analize PKS, poskupljenje struje znači dodatni trošak za privredu, ali je i dalje razumno povećanje s obzirom na cenu struje na evropskoj berzi.

S druge strane, Atanacković navodi da će, uključujući i novo poskupljenje od januara, struja za privrednike poskupeti za više od 100 odsto za godinu dana. Koštaće 105, a ranije je bio 50 evra po megavat-satu.

Prema njegovim rečima, za razliku od gasa i nafte i derivata, gde je Srbija zavisna od uvoza, država značajno učestvuje u proizvodnji električne energije i ima mogućnost da više utiče na cenu, piše Dan, pozivajući se na Novosti.

(Tpknews.com/Dan)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker