NIŠTA OD EU: Hrvati ponovo blokirali Srbiju, Vučić bojkotuje konferenciju sa EU!

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima EU i Srbije, koje je trebalo da sutra bude otvoreno zajedno sa poglavljima 5 i 25.

U petak na zatvorenom sastanku radne grupe Veća za EU za proširenje nije postignut potreban konsenzus.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom, ako Hrvatska ne povuče blokadu otvaranja poglavlja 26.

Radna grupa za proširenje EU odlučila je danas popodne da sa Srbijom u utorak otvori poglavlje 25, koje se odnosi na nauku i istraživanje, kao i poglavlje pet.

Poglavlje 25 će biti odmah i privremeno zatvoreno, kao prvo koje Srbija zatvara u pristupnom procesu. Poglavlje pet odnosi se na javne nabavke.

Zemlje članice danas se, međutim, nisu saglasile da bude otvoreno i poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, zbog protivljenja određenog broja zemalja među kojima je najglasnija bila Hrvatska.

Ranije je objavljeno da se zamerke Hrvatske Srbiji odnose na prava nacionalnih manjina u našoj zemlji.

Hrvatska nije jedina koja ima dodatna pitanja i dileme oko otvaranja tog poglavlja, zeleno svetlo nije dalo još nekoliko država, a za Hrvatsku je, kako piše “Večernji list”, sporno je li Srbija spremna garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Zasad je konsenzus svih 28 država članica EU postignut oko otvaranja poglavlja broj 5 o javnim nabavkama, a članice su i nadomak konsenzusa oko poglavlja broj 25 o nauci i istraživanju, koje ima šanse biti otvoreno u utorak.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker