STARA BOLJKA: U Velikom Gradištu tanji asfalt zida profit (FOTO)

Na deset kilometara puta, čija je širina tri metara „uštedom“ samo pola ili jednog santimetra sloja asfalta može da se „zaradi“ od 30.000 do 60.000 evra.

Cvijićeva ulica

Ne treba biti stručnjak pa zaključiti da su nam putevi u očajnom stanju. Kako je to putovati našim drumovima, najbolje znaju vozači, koji ako nakon duže vožnje po pojedinim krajevima u Braničevskom okrugu završe samo kod vulkanizera, mogu smatrati da su čak i dobro prošli. Rupe, neravnine, procepi, pokidana ili čak nepostojeća signalizacija, usečeni tragovi teškaša koji krstare drumovima – slika je stanja velikog dela putne mreže, izuzev možda novijih deonica.

Ovih dana, u sred zimskog perioda, u Velikom Gradištu i okolnim naseljima radovi su u punom zamahu na održavanju i asfaltiranju ulica. Tako da u Cvijićevoj ulici u Velikom Gradištu u kojoj je postavljen nov asfalt, samo nakon tri dana već se pojavila rupa, i naprsline na novom asfaltu.

Cvijićeva ulica

Na slikama može jasno da se vidi da je debljina novog asfalta oko 3 cm. iako je propisana debljina asfalta u ovom slučaju, trebala da bude od 5 do 10 cm.

Cvijićeva ulica

Javna je tajna da se na asfaltu najviše zakida. Putari o tome ne žele da govore, što je i logično, jer kao izvođači radova imaju cilj da ostvare profit, a nadzor je taj koji u ime i za račun investitora treba da „otvori oči“.

“Koliko para toliko i muzike”, tako se brane putari, ali razloge treba tražiti i u nekvalitetno izvedenim radovima, lošim materijalima ili neredovnom održavanju. Još ako nadzor “progleda kroz prste”, izvođači imaju dodatnu zaradu i to sa manje ugrađenog asfalta, kao što je u ovom slučaju. Naravno, na štetu investitora, koja može da se meri stotinama hiljada evra.

Opština Veliko Gradište za asfaltairanje šest ulica u gradu, ulaže 30 miliona dinara, od čega je za polovinu sredstava uzela kredit. Za pojačano održavanje lokalnih puteva sa asfaltiranjem ulica u selima u dužini od 20km, Opština Veliko Gradište je uzela kredit u vrednosti od 100 miliona dinara, koji će građani morati da vraćaju.

Kod većine loše izgrađenih puteva pokazalo se da nije ugrađena tačna količina asfalta predviđena. Cena asfalta po kvadratu je 150 do 200 dinara. Dovoljno je da se ne ugradi samo jedan centimetar asfalta na kilometar dužni i ako je širina druma tri metara investitor je oštećen za 500.000 do 750.000 dinara. Propisi dozvoljavaju odstupanje do deset odsto, ali to mora da se prijavi investitoru, da bi se korigovala cena, a ako se ne prijavi i nadzor ne reaguje onda je to zloupotreba odnosno krađa.

Carevac

Koliko tačno na kraju košta jedan kilometar puta, nije moguće izračunati, jer u taj iznos ne ulazi samo cena investicije već i novac koji posle odlazi za održavanje i sanaciju jer putevi nisu dobro urađeni. A taj podatak niko nema.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker