HTELI ONI TO ILI NE: Od Nove godine kreće vakcinacija svih medicinara u kovid-sistemu

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid-sistemu, kaže predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Ðerlek.

Foto: Reuters

On dodaje da su zdravstveni radnici rizična grupa i da je odlučeno da budu među prvima vakcinisani.

On je pojasnio da u kovid-bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlju počela najpre u staračkim domovima, i to vakcinacija njihovih korisnika starijih od 65 godina.

Ðerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza cepiva protiv koronavirusa.

Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu “sputnjik V” i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

“Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno-metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv COVIDA-19. Javnost će biti blagovremeno obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana”, naveo je on.

Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta Batut, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA. Zatim predstavnici MInistarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Zakazaćemo ovih dana još jednu sednicu. Želimo da uključimo u rad što više ljudi. Poslaćemo pismo da nam se pridruže predstavnici SANU, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije, SZO u Srbiji, UNICEF-a. CIlj je da okupimo što više ljudi kako bi zajednički odradili izuzetno ozbiljan zadatak”, naveo je on.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker