OPŠTA PANIKA U AUSTRIJI: Preko tri evra za litar goriva

Cena goriva na benzinskim pumpama širom Austrije proteklih dana dramatično raste a na nekim benzinskim pumpama je već prešla i tri evra po litru.

Foto: Screenshot/Heute.at

U protekla dva dana je cena goriva dva puta skočila za po gotovo 40 centi. Takvih ekstremnih skokova cene nije do sada bilo na austrijskim benzinskim pumpama.

Cena litra dizela na pumpama u Beču dostigla je 2,449 evra, a benzina 2,349 evra.

Na autoputevima benzinske pumpe već su digle cenu iznad 2,50 evra, a u Donjoj Austriji jedna benzinska pumpa u mestu Ebrajhsdorf podigla je cene na 3,084 evra za litar dizela i 2.699 evra za litar benzina.

Jeftinije pumpe su suočene sa velikom navalom potrošača, pa se tako u Klagenfurtu desilo da je u jutarnjim satima nestalo benzina.

To su cene koje Austrijanci još pre par dana nisu mogli ni zamisliti, ali skok cene sirove nafte na svetskim tržištima prenosi se direktno na potrošače.

S tim u vezi sve je više zahteva za uvođenje ” kočnice ” za cene.

” Snažan rast cene energenata postaje sve veće opterećenje za građane. Topli dom i mobilnost ne smeju biti luksuz. Zbog toga su potrebna hitna rešenja kako bi se zaustavio rast cena i rasteretili građani”, poručio je guverner pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Uopšte ne paničimo. Cena goriva jeste velika, ali je kupovna moć daleko veća u Austriji nego u Srbiji. Preživećemo.

  2. Tradicinalno je poznato da isto tako izbila deflacija i pre Prvog svetskog rata u Austrougarskoj. Rat između članica Antante i članica Trojnoga saveza. Ali stvarnost je sada ipak malo drugačija, Austrija je na strani pobedioca, a Rusija – gubitnik!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker