NAPREDNJAČKO DRANJE NA SUVO: Od januara sve poskupljuje, a od aprila i struja za 50 i više posto!

U novoj 2022. godini potrošači širom Srbije neće imati puno razloga za optimizam – zbog inflacije i prema rečima stručnjaka loše ekonomske politike, tokom cele godine rašće cene od goriva, struje, pa do drugih životnih namirnica.

Ilustracija

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ističe da se povećanja očekuju već od januara, a da će veliki skok cena biti vidljiv nakon aprilskih izbora.

Cene hrane zabeležiće skok već u januaru, a sa ubrzanjem inflacije, nagla poskupljenja uslediće u aprilu. Tada će poskupeti i struja, što će dovesti do slabljenja kupovne moći građana.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da će od januara privrednicima poskupeti cena struje, te da će poskupeti i akcizni proizvodi, gorivo, cigarete i ostalo.

„Država je odlučila da zamrzne cene nekih namirnica, to je poslednji put bilo za vreme Miloševića i socijalizma. Nema besplatnog ručka – neko će to morati da plati. Da li će zbog toga EPS koji sada uvozi struju po pet, šest puta većim cenama nego što je prodaje građanima, iskazati gubitak, neko će morati da ga pokrije – ako ne bude para na njihovom računu, pokriće država. Poskupeće i svi akcizni proizvodi, jer će inflacija na kraju ove godine biti 8,9 posto, onaj varijabilni deo akcize će se povećati i poskupeće i gorivo i cigarete i ostalo“, rekao je Ćulibrk za N1.

Projekcije da će cene rasti tokom cele 2022. godine izneli su i drugi stručnjaci, a utisak je da građani definitivno ne mogu da očekuju bezbrižno proleće ili leto kada je reč o finansijskim izdacima.

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za Nova.rs da se u narednom periodu može očekivati povećanje cena, najviše zbog administrativne odluke da se ograniči cena pojedinih namirnica. On podvlači da će inflacija biti velika, ali da se ne može tačno utvrditi koliko će cene rasti u januaru.

“Inflatorni zamah je prilično jak I mislim da se neće zaustaviti tokom sledeće godine. To znači da će cene nastaviti da rastu jer je tek počeo taj inflatorni polet. Smatram da kontrola, odnosno zabrana povećenja cena proizvoda nije dobra mera jer se tako inflacija ne može zaustaviti. Tako se samo povećavaju pritisci I pogoršava situacija. Čim je inflacija krenula, ona mora da ide svojim tokom”, kazao je Madžar.

Ekonomista je istakao da ovakva mera nije opravdana, jer kontrola cena nigde nije urodila pozitivnim ishodom.

“Da je tako, nigde ne bi bilo inflacije na svetu. Najmanje zlo je pustiti tržište da nađe neku svoju ravnotežnu tačku. Podvlačim još jednom, ovo nije rešenje. Rešenje je da se smanji tražnji i eventualno poveća ponuda. Inflacija je rezultat loših mera, čašćavanja penzionera I to ne može a da se ne ispolji u vidu inflatornih tendencija. Čim prestanu ove administrativne zabrane, inflacija će biti još veća, samim tim i cene”, naglasio je Madžar.

(Tpknews.com/N1/Nova)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Al će da se obraduju penzioneri posle izbora ako ponovo budu glasali za Vučića i njegovu bandu lopova. Ljudi pamet u glavu i sklanjajmo ovo zlo inače nam glad i beda uveliko kucaju na vrata, a osim njih jašu nas Kinezi, Rio TINTO, migranti, kanadjani i ostala belosvetski bagra koju je Vučić uz debelu proviziju dovukao u Srbiju.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker