Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, stupa na snagu za manje od 8 dana

Poslanici Skuštine Srbije usvojili su Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Za Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi od ukupno prisutnih 180 poslanika, njih 178 glasalo ja za usvajanje predloga a protiv 2 poslanika.

Foto: Tanjug

Ujedno su glasali za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od 8 dana a glasanje je proteklo identično, za je glasala većina, odnosno 178 poslanika.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je u Skupštini komentarišući Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi rekla da odavno nismo imali bolji zakon kojim se možemo pohvaliti u svetu.

Ona kaže da aktvisti koji su protestovali zbog ovih zakona žele da zbune javnost, tvrdnjama da se zakoni odnose na Rio Tinto i naglasila da je to neistina ali da bi trebalo odgovoriti grubljim rečima.

Ministarka tvrdi da opozicija želi da zloupotrebi ovaj zakon kako bi zauzela pozicju i kritikovala one koji “Žele da zaustavljaju Srbiju, blokiraju puteve, maltreriraju građane.”

– Svi žele da se istaknu time što će napasti na prvom mestu Aleksandra Vučića koji ima autoritet i rejting koji je teško dostići. Kako da građani čuju za vas – tako što napadate Vučića. Ali onda ide teži deo, da ubedite građane da je vaša politička ideja ona zbog koje treba da glasaju za vas – rekla je Obradović.

Ona je dodala da je raduje uvođenje pojma referendumske kampanje jer svi koji tvrde da ova vlast ima neku zlu nameru i da „želi da provuče neke teme na mala vrata“, sad imaju priliku da za dva meseca kampanje ubede da ono što vladajuća većina promoviše nije dobro.

Kritikovala je i one ljude koji, kako je rekla, žele proteste i blokade auto – puta, ocenivši da oni maltretiraju građane.

Obrazlažući zakonski predlog poslanicima, Obradović je rekla da je sprovedeno dva kruga konsultacija i pribavljena mišljenja nevladinog sektora i Venecijanske komisije.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker