NAKNADA SE UKIDA: Nema roditeljskog dodatka ukoliko dete nije vakcinisano

Pravo na roditeljski dodatak imaju samo majke ili očevi čija su deca vakcinisana, predviđeno je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Foto: Ilustracija/Profimedia

Naime, zakonom je definisano da mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite u Srbiji. Obavezna vakcinacija se ne odnosi samo na dete za koje se prima roditeljski dodatak, već za svu prethodno rođenu decu.

– Ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom – , precizirano je u dokumentu.

Zakon je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, ali iz resornog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nismo mogli da dobijemo podatak koliko je parova do sada ostalo bez roditeljskog dodatka.

Podsetimo, roditeljski dodatak za prvo dete rođeno posle 1. januara 2022. iznosi 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete dodatak iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se dve godine u mesečnim ratama od po 10.000 dinara, za treće dete je 1.440.000 dinara i isplaćuje se 10 godina u mesečnim ratama od po 12.000 dinara, dok je za četvrto dete 2.160.000 dinara i isplaćuje se 10 godina od po 18.000 dinara mesečno.

Iz Ministarstva za brigu o porodici za Euronews Srbija navode da odredbe Zakona koje se odnose na redovno vakcinisanje dece imaju za cilj da se „zaokruži celokupnost sistema društvene brige o deci od najranijeg uzrasta“.

(Tpknews.com/Euronews)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker