Most u Petrovcu na Mlavi će rekonstruisati firma koja se nalazi na listi 500 najvećih poreskih dužnika

Mnogi petrovčani su sa oduševljenjem dočekali vest da će mostovi u Petrovcu biti rekonstruisani, jer kada pogledamo situaciju, mostovi u Petrovcu su stvarno u katastrofalnom stanju, piše portal Petrovac INFO.

Opština Petrovac je raspisala poziv za podnošenje ponuda za izvođenje radova i rekonstrukciju i 2. novembra došlo je na red otvaranje pristiglih ponuda. Broj ponuda: dve. Firma Strabag i firma Bauwesen iz Lazarevca. Procenjena vrednost javne nabavke koju je opština procenila je 96.313.150,00 dinara bez PDV-a, što optrilike iznosi oko 116 miliona dinara sa PDV-om. U startu se odbacuje kao nevažeća ponuda firme Strabag jer je ponuda bila oko 135 miliona dinara bez PDV-a. I kao jedina prihvatljiva ponuda ostaje ponuda firme Bauwesen iz Lazarevca, o kojoj će dalje biti reči. Prihvata se ponuda od 92.762.964,21 dinara bez PDV-a, što sa porezom iznosi 111.314.477,05 dinara. Rok za izvršenje radova je 180 kalendarskih dana od uvođenja u posao.

Firma Bauwesen možda Petrovčanima ne zvuči poznato, ali Beograđani, Novosađani i Pančevci je sigurno jako dobro poznaju. Ova firma je osnovana u junu 2007. godine kao „Laz krivaja“ iz Lazarevca da bi tri meseca kasnije promenila ime u „No 2 Joker“ i dobila novu adresu u Ulici Diše Đurđevića 13, u Vreocima. Tada su promenjeni osnivač i direktor preduzeća, tako da je umesto Zorana Kuzmanovića kao novi osnivač i direktor u APR-u unet Dejan Živanović. U martu 2010. godine Živanović menja ime firme u „Bauwesen“. Krajem 2011. godine Živanović je uhapšen pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“ oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja od 2007. do 2009. godine, među kojima su i vlasnici četiri preduzeća, od kojih je jedno „No 2 Joker“ danas poznato kao Bauwesen. Suđenje je počelo u junu prošle godine.

Firma Bauwesen doo se nalazi na listi 500 najvećih poreskih dužnika u Srbiji na 79. mestu sa dugom od 102 miliona dinara. Uprkos svemu pomenutom, „Bauwesen“ sa državom posluje neometano. Od 2015. godine na portalu javnih nabavki registrovano je bar 12 javnih nabavki velike vrednosti na kojima je ovo preduzeće pobedilo. Takođe, kao član grupe ponuđača ili samostalno, Bauwesen je dobio i infrastrukturne projekte u Obrenovcu, Loznici, Kruševcu, Staroj Pazovi, Kučevu, Mionici, Svilajncu i Rači.

O tome koliko se firma koja je izabrana na tenderu u Petrovcu ne drži rokova i dinamike radova, govori i ta činjenica da je rok za završetak autobuske stanice u Beogradu čak pet puta probijen. Sedmog marta ove godine – umesto da bude otvoren novi objekat – potpisan je aneks ugovora kojim se termin završetka radova odlagao za jun 2018. Konačno je objavljeno da se završetak radova očekuje tek u septembru 2019. godine.

Na Portalu javnih nabavki u odeljku „Spiskovi negativnih referenci“, firma Bauwesen je upisana kao jedina firma koja loše posluje u državi Srbiji. Bauwesen je i na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a zbog nepoštovanja ugovorenih rokova i obaveza nezadovoljni klijenti su joj pre tri godine dodelili i negativnu referencu registrovanu na portalu javnih nabavki. To izgleda da nije smetalo nikome u opštini Petrovac na Mlavi, a izgleda da ne smeta nikome ni u celoj državi da ovoj firmi dodeljuje poslove velikih vrednosti.

TPKNEWS/Petrovac INFO

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker