NAJAVLJEN VELIKI MITING NA SRETENJE: Počeo protest u Beogradu zbog ćutanja vlasti o Rio Tintu (VIDEO)

U centru Beograda počeo je skup podrške meštanima iz ugroženih područja koji četvrti dan kampuju ispred Predsedništva Srbije, u borbi za uvođenje trajnog moratorijuma na istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Foto: N1

Protestna kolona formirana je u Ulici kralja Milana i odatle će centrom Beograda krenuti ka zgradi RTS-a.

Kako je ranije objasnio predsednik pokreta “Kreni promeni” Savo Manojlović, protest se održava u znak podrške meštanima Jadra i ostalih ugroženih područja koji se bore za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

U pozivu koji je upućen građanima na društvenim mrežama piše “Hajde da sutradan naša deca i unuci obilaze predivne predele naše Srbije dok im budemo pričali kako smo tu zemlju mi sačuvali od Rio Tinta i ostalih kompanija”.

Pre polaska Manojlović je još jednom pozvao na odbranu Ustava 15. februara i rekao da će o vremenu početka protesta građani biti obavešteni blagovremeno. Protest će, kako je dodao, biti održan u isto vreme kada će i predsednik Srbije dodeljivati ordenje.

Premijerka Srbije 20. januara je rekla da je projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto obustvavljen, ali poslednjih dana sa terena stižu informacije o tome da ta multinacionalna rudarska kompanija i dalje otkupljuje zemljište za rudnik litijuma i bora.

Policija nije odobrila skup, koji se, kao i svi prethodni, odvija pod sloganom “Srbija nije na prodaju”.

Na protestu nije vidljivo prisustvo pripadnika snaga bezbednosti.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker