SRPSKA BOŽIĆNA TRPEZA: Čime će mladi kuvari iz Požarevca 17. januara iznenaditi rusku publiku (FOTO)

U Istorijskom parku u Moskvi “Rusija–moja istorija” 17. januara održaće se 10. Jubilarni međunarodni omladinski gastronomski festival “Obnavljamo tradicije–Božić”. Organizatori festivala su Sveto–Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija.

Foto: Senica.ru

Već drugu godinu za redom, tim iz Požarevca učestvuje u takmičarskom delu ovog festivala na lični poziv predsednika festivala Ane Karpinovič.

Tim se sastoji od dva mlada kuvara, učenika trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca, Ilije Gavrića i Aleksandara Radulovića i profesora kuvarstva i praktične nastave Nikole Radišića.

Pored učešća u takmičarskom delu festivala, ekipa iz Požarevca će održati tri master–klasa za učenike koledža ugostiteljstva „Caricino“ i goste park- hotela „Vozdviženskoje“ a takođe obići će istorijske i kulturne znamenitosti Moskve.

Ovaj festival se organizuje na Božić i Vaskrs, ambasade različitih zemalja gde pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodnih tradicija. Istovremeno se organizuje i takmičenje, gde se učenici kulinarskih koledža iz Rusije, Srbije, Bugarske, Belorusije i drugih zemalja, takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze.

Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Postoje četiri nominacije u okviru takmičarskog dela

Jelo od ptice: Savremenom tehnologijom pripreme tradicionalnog ruskog jela „Božićna guska“, božićni kolač od ovsa. Umetnička kategorija: Kompozicija od prehrambenih proizvoda na temu – „10. Jubilarni međunarodni gastronomski omladinski festival, dekorisanje božićne trpeze“. Prvi put će se na festivalu održati pojedinačno takmičenje učesnika u kategoriji: „Kulinarska istorija – hladno predjelo carskog stola za Božić 1913. godine“.

Iz svakog koledža nastupa tim od šest ljudi. Učesnici iz drugih zemalja sami određuju broj ljudi u timu. Sve nominacije se spremaju u obliku „Domaćeg zadatka“.

Svaku nominaciju ocenjuje poseban profesionalni žiri. Sastav žirija čine specijalisti Instituta hrane, Kulinarskih asocijacija, poznati šefovi kuhinja i poslastičari, istoričari, predstavnici globalnih medija. Žiri ocenjuje ukus, spoljašnji izgled, način, kvalitet, složenost pripreme, dekoraciju, znanje istorije ovog perioda i jela.

Podršku festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja “Rusko udruženje za međunarodnu saradnju”, Narodni pokret “Rusija pravoslavna”, Ruski javno-politički centar, ambasade pravoslavnih zemalja, nacionalno Udruženje šef-kuvara, Udruženje kulinara Moskve, škola čokolade Jelene Sučkove, Centar za prosvetu i kulturu „Pozitiv“, kao i druge ustanove. Asocijacija kulinara „Ukus Sveta Rus“ je partner u organizaciji festivala.

Pobednicima Festivala „Obnavljamo tradicije – Božić” biće uručene medalje, diplome i nagrade. Takođe će se ocenjivati i uspeh u posebnim nominacijama.

U okviru jubilarnog festivala biće predstavljen i raznovrstan kulturni program: master-klase, izložbe tradicionalnih božićnih stolova ambasada pravoslavnih zemalja, proizvodi preduzeća narodnih zanata Rusije, prezentacije partnera festivala.

Prenosimo deo intervjua Nikole Radišića za portal Senica.ru

„Ove godine dolazim sa novim timom od dva učenika sa kojima radim već tri godine, ali prvi put negde zajednički nastupamo. Gastronomija je trnovit put, isto kao i cela organizacija i priprema. Pripremamo se lagano, osmišljavamo koncept izrade, serviranja, prezentacije, jer ove godine očekujem daleko više od prošle. Pre svega, očekujempoznanstva sa mnogo novih ljudi, da razmenim iskustva i kontakte, da se deca upoznaju sa drugim kulturama, da vide nešto novo. Naravno, ni pobeda nam neće teško pasti. Master-klas je super stvar, naročito kada idete u drugu zemlju i želite da se predstavite na autentičan način, da se pokažete u najboljem svetlu i pokažete umeće ove naše male i skromne Srbije. Jela koja bi mogla da se nađu na meniju su razna tradiucionalna jela: pihtije, proja, gibanica, pasulj prebranac… ali o tome ćemo još razmatrati“, rekao je Nikola Radišić.

Učešće tima Srbije ne bi bilo realizovano bez pomoći Ambasade Srbije u Ruskoj Federaciji, Ane Karpinovič, predsednice Centra obnove tradicija, Olge Serebrovske – rukovodioca projekta „Pomozi delom“ (portal Senica.ru), Nebojše Jankovića, koji je finansirao avionske karte timu Srbije i Sibinke Živanović – direktorke Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu.

TPKNEWS/Senica.ru

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker