DŽABA STE SE RADOVALI: Moraćemo da sačekamo dok auto-putem ubrzamo na 130 na sat!

Vozači koji su se poradovali da će na auto-putevima moći da voze 130 kilometara na sat nakon što je usvojen Zakon o bezbednosti u saobraćaju ipak će morati da se strpe, jer će na tu privilegiju pričekati još najmanje mesec i po dana.

Foto: Ilustracija

Upitana da prokomentariše kada će kroz Srbiju moći da se vozi 130 km na sat, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je zakon usvojen i da očekuje od “Puteva Srbije” da u najbržem roku zamene sve znakove na auto-putevima.

A dok god znakovi pokazuju 120 kilometara na sat, svako ko prekorači brzinu platiće kaznu, pošto saobraćajni znakovi imaju prednost u odnosu na saobraćajno pravilo. Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, kaže da to javno preduzeće prvo mora da uradi projekat na osnovu koga će se menjati kako znakovi na auto-putevima tako i softver za merenje prosečne brzine na naplatnim rampama.

– Naš projektant treba da uradi projekat koji ćemo, kada bude gotov, dati Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na usaglašavanje. Kada oni odobre projekat, mi ćemo tek tada da menjamo znakove. Očekujem da će to biti za jedno mesec i po dana. Kad budemo postavili nove znakove, tada ćemo promeniti i softver za izračunavanje prosečne brzine. Dok se to ne desi, kažnjavanje će biti po starom, odnosno važiće maksimalna brzina od 120 kilometra na sat – kaže Drobnjak i dodaje da znakovi mogu biti zamenjeni za 15 dana od dobijenog odobrenja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da ne očekuje da će se ograničenje brzine na auto-putevima promeniti u toku ove godine.
– Dok god se saobraćajni znakovi ne promene, ograničenje brzine na auto-putu faktički ostaje 120 kilometara na sat, jer je saobraćajni znak stariji od pravila saobraćaja. Ne očekujem da će se u toku ove godine bilo šta promeniti imajući u vidu uobičajenu sporost “Puteva Srbije” – kaže Okanović i dodaje da “Putevi Srbije” nisu unapred mogli da pripreme projekat zamene saobraćajnih znakova jer nisu imali zakonski osnov za to.

(Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker