NA POMOLU EKOLOŠKA KATASTROFA: Ulica Alska u Velikom Gradištu postaje divlja deponija, nadležni poručili građanima “ŽALITE SE NA FEJSBUKU”! (FOTO)

Tužna slika u Ulici Alska u Velikom Gradištu, kese, kutije, plastične flaše i prazne ambalaže, skoro da su prekrile sve zelene površine.

Foto: Privatna arhiva

Ekološka bajka koju predsednik opštine Dragan Milić uporno servira javnosti o opštini Veliko Gradište kao zelenoj sredini u kojoj caruju netaknuta priroda, bistra izvorska voda i čist vazduh, uskoro bi mogla da se pretvori u ekološku noćnu moru.

O ovom problemu u Ulici Alska u Velikom Gradištu, pisali smo i skrenuli pažnju nadležnima još prošle godine krajem marta, ali, izgleda da ni to nije mnogo pomoglo. Kazne za stvaranje divlje deponije i zagađivanje životne sredine postoje i vrlo su visoke, ali se one u Gradištu ne primenjuju. Naprotiv, kako su građani koji žive i svakodnevno prolaze ovom ulicom za “TPKNEWS” rekli: – Na sve prijave i žalbe koje smo uputili inspekciji, oni su nam samo odgovarali “ŽALITE SE NA FEJSBUKU” -.

Foto: Privatna arhiva

Problem divljih deponija, i odlaganja smeća je jedan od najvećih ekoloških problema većine gradova i naselja, a kazna za stvaranje divlje deponije je od 5.000-50.000 dinara.

Kako nam je pre godinu dana rekao naš sugrađanin Nebojša: – Ovo više nema smisla, već više od godinu dana, čim izađem iz kuće ja vidim smeće koje je razbacano svuda okolo. Najgore od svega toga je što imam dete od devet godina koje tuda prolazi svaki dan, a do sada niko od nadležnih nije ništa preduzeo, iako sam već više puta signalizirao šta se dešava i kakva je situacija u našoj ulici -.

Foto: Privatna arhiva

Bilo da je zaista tako ili ne, đubre se sigurno nije samo pojavilo pored puta. Kada bi inspekcija u Gradištu radila svoj posao za koji je plaćena, a, ujedno i kada bi građani opominjali i svoje drugove i komšije, pa i sami pripazili, ove „deponije“ ne bi ni bilo.

PODIZANJE SVESTI GRAĐANA

Problemi koji nastaju kao posledica stvaranja divljih deponija odražavaju se i na građane, te mnogi od njih ukazuju na ovaj problem. Činjenica je, međutim, da divlje deponije stvaraju upravo građani odlaganjem otpada na mestima koja nisu predviđena za to, te su tako nesavesni građani isključivo odgovorni za stvaranje divljih deponija, a, pored njih i nadležni koji ne preduzimaju ništa da do toga ne dođe. Stoga je neophodno postojanje svesti građana i nadležnih o posledicama ovakvih postupaka, kojima se ugrožava prvenstveno životna sredina, pa tako i zdravlje.

Foto: Privatna arhiva

Obaveza svakog građana je da prijavi nadležnom komunalnom preduzeću postojanje divlje deponije, koje je u obavezi da je ukloni. Ukoliko se zna ko je odgovoran za nastanak deponije, komunalna inspekcija je u obavezi da primeni kaznene odredbe.

KO IMA NADLEŽNOST NAD SAKUPLJANJEM

U ovom slučaju opština Veliko Gradište ima nadležnost nad sakupljanjem i upravljanjem komunalnim otpadom. Ukoliko se divlja deponija očisti, a ne postave se kontejneri ili kante na to mesto, deponija će se napraviti u roku od nekoliko dana jer stanovništvo mora negde da baca svoj otpad.

Tako da, gradištanska komunalna inspekcija, umesto što građanima daje savete gde da se žale, zavrnu rukave i urade svoj deo posla za koji ih mi svi savesni građani plaćamo.

M. Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker