ALARMANTNO: Gradištanski naprednjaci preuzimaju kontrolu nad nacionalnim manjinskim savetima

Burno i bez javnosti uz brojne neregularnosti na izborima 4. novembara, za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Karikatura: STUPS

Izbornu kampanju za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina kako u Srbiji tako i u Braničevskom okrugu a, posebno u opštini Veliko Gradište prate brojne neregularnosti, a najveći broj njih usmeren je ka tome da vladajuća koalicija preuzme totalnu kontrolu i nad ovim telima manjinske samouprave. I pored „uobičajenih“ manipulacija situaciju otežava to što „većinski“ mediji ne prate kampanju, što država ne učestvuje finansijski u izborima, kao i to što izostaje kampanja za upis u poseban birački spisak. Što dovodi do utiska, da ni aktuelnim predstavnicima nacionalnih manjina ne odgovara veliko biračko telo, već da žele sa malo glasova da preuzmu/zadrže kontrolu nad savetima.

Tako su 03. oktobra, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, zajedno sa njegovim zamenikom Slađanom Markovićem i poverenikom gradištanskih naprednjaka Vladimirom Štrbcem, na sastanku koji su sazvali u selu Topolovnik, zahtevali od meštana da se u što većem broju izjasne kao Vlasi i ujedno da podrže izbornu listu „Vlasi za Srbiju“, čiji je nosilac predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević. S obzirom da je selo Topolovnik najveće selo u opštini Veliko Gradište u kome su više od 80 posto stanovnika Vlasi, vladajuća koalicija u Gradištu na ovaj način pokušava da nametne prevlast nad nacionalnim manjinskim savetima u ovoj opštini.

Upravo na to je upozorila i narodna poslanica Olena Papuga, inače nosilac liste Rusinska liga, kada je uputila pismo šefu Misije OEBS-a u Srbiji Andreu Oriciju u kojem je zatražila podršku te organizacije u ostvarivanju prava manjinskih zajednica u Srbiji utvrđenih zakonom. Papuga je u pismu ukazala na brojne malverzacije i optužila vladajuću stranku da namerava da nametne prevlast u nacionalnim savetima, te da zloupotrebe vezane za upis u birački spisak i kupovina glasova “u velikoj meri ugrožavaju ili čak potpuno obesmišljava smisao i samu suštinu ovih izbora”.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina (NSNM) su tela preko kojih njihovi pripadnici ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u četiri oblasti: obrazovanju, kulturi, informisanju, te upotrebi jezika i pisma. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sredinom avgusta raspisalo je izbore za 4. novembar, članove NSNM biraju 22 manjinske zajednice, od čega četiri putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska), a ostalih 18 na neposrednim izborima. Rok za predaju lista za izbore putem elektorske skupštine istekao je 4. oktobra, a rok za predaju lista za neposredne izbore ističe 15 dana pre održavanja izbora (20. oktobra). Takođe, ministarstvo je saopštilo da je po preseku stanja 15. avgusta u poseban birački spisak bilo upisano skoro 475.000 građana.

Očito, da kako stvari stoje trenutno u opštini Veliko Gradište vladajućoj koaliciji je, od izuzetne važnosti svaka vrsta kontrole građana. Nacionalna manjina Vlaha u opštini Veliko Gradište ni posle demokratskih promena nisu doživeli punu involviranost u javni život, zbog čega se ravnopravnost, uglavnom, očituje u deklarativnom poštovanju njihovih manjinskih prava.

Dolaskom SNS na vlast u Gradištu, situacija je postala još gora i sada je nedvosmisleno jasno da je gradištanska srpska politička elita izabrala segregativni umesto integrativni pristup u rešavanju manjinskih pitanja. Nacionalni saveti u tome imaju svojevrsnu ulogu, jer su, od samog njihovog osnivanja, oni više bili poluga autosegregacije i samoizolacije, nego što su bili mehanizam poštovanja i primene manjinskih prava. Po sistemu Divide et impera, gradištanska srpska politička elita zauzdavaju, kontrolišu, oslabljuju i razvodnjavaju uticaj manjinskih zajednica i skreću im pažnju sa gorućih pitanja. Dok se bave sopstvenim, malim interesima i ratovima vezanim za otimanje uticaja u NSNM, oni lako razbijaju i minorizuju uticaj manjina na ključna pitanja našeg zajedničkog opstanka.

BROJNE NEREGULARNOSTI

Kampanja za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u opštini Veliko Gradište prate brojne nepravilnosti, ali samo retke dospeju do medija. Od pritisaka da se izađe i glasa za određene liste, preko pretnji gubitkom radnog mesta čak i u slučaju javne podrške nepoželjnim listama, pa sve do gušenja demokratskog dijaloga uz pomoć privatnih manjinskih medija.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker