Ministri pravde Srbije i BiH obišli zatvore u Zabeli

Ministar pravde Nela Kuburović obišla je sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom Kazneno-popravni zavod u Požarevcu – Zabela, gde je istakla da Ministarstvo pravde kontinuirano radi na poboljšanju smeštajnih kapaciteta u zatvorima u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kuburović je napomenula da tome svedoči i to što je jedan od najvećih projekata koje je ministarstvo započelo u 2016. godini upravo izgradnja novog zatvora u Pančevu, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Ona je ukazala da se neće stati samo na tom projektu, s obzirom da će se raditi i na rekonstrukciji postojećih objekata, a sve u cilju poboljšanja i povećanja smeštajnih kapaciteta u zatvorima u Srbiji.

Kuburović je dodala da je poseta KPZ u Požarevcu – Zabeli sa kolegom iz BiH jedan od načina realizacije Protokola o saradnji dva ministarstva, koji je potpisan 2006. godine i koji podrazumeva različite vidove razmene iskustava i uzajmne pomoći, pa i unapređenje izvršenja krivičnih sankcija kako u Srbiji, tako i u BiH.

Ona je navela da je jedan od vidova saradnje dva ministarstva i pomoć u obučavanju državnih službenika koji će da rade u prvom državnom zatvoru u BiH.

– Ovo je samo jedan od vidova saradnje koja se odvija na svakodnevnom nivou, a jedan od dokaza za to je da se najveći broj zamolnica i molbi za međunarodnu pravnu pomoć odvija između ove dve države – naglasila je Kuburović.

Grubeša je rekao da je cilj posete KPZ u Požarevcu – Zabeli da se unapredi saradnja u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

– BiH je u fazi izgradnje prvog državnog zatvora i mi smo došli ovde da razmenimo iskustva, da vidimo komparativne prednosti koje Srbija ima u izgradnji zatvora i verujem da ćemo u 29 zatvora u Srbiji skupiti dovoljno iskustava i da ćemo izvršenje kaznenih snakcija u BiH podići na viši nivo – naglasio je Grubeša.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker