RODNA RAVNOPRAVNOST: Žene sve češće mlate muškarce u Srbiji!

Broj žena koje su u Srbiji optužene za nasilje prema muškarcima povećao se u poslednjih 15 godina čak 60 puta!

Ilustracija

U najnovijim izveštajima Ministarstva unutrašnjih poslova stoji da je 2002. godine bilo svega 10 žena koje su učinile krivično delo nasilja u porodici nad muškarcima, a 2017. je zabeleženo čak 598 takvih slučajeva. Razlog za drastičan porast nasilja među pripadnicama slabijeg pola leži pre svega u činjenici da se muškarci sve češće odlučuju da prijave batine koje su dobili od svoje supruge ili partnerke. Porazna statistika i dalje pokazuje da u Srbiji na svako žensko nasilje dolazi čak deset muških!

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže da je glavni razlog porasta broja broja optuženih za nasilje činjenica da je muškarce ranije bilo sramota da priznaju da ih je pretukla partnerka.

– Nije se broj žena “nasilnica” povećao 60 puta, nego nakon početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postoji sve veće poverenje u policiju i pravosuđe. Muškarci se, kao i žene, sve češće odlučuju da prijave nasilje. To i jeste naš cilj, da podstaknemo i komšije i prijatelje i sve građane da prijave svako nasilje koje primete kako žrtva nikada ne bi ostala sama i kako bismo učinili sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja – smatra Popović Ivković.

Psiholog Dragana Stanković tvrdi da više nije tajna da su muškarci sve češće žrtve nasilja u porodici.

– Danas je stereotip da su samo muškarci ti koji fizički i psihički maltretiraju ženski pol. To uopšte nije tačno. Većina muškaraca prihvata ovakvo ponašanje pod maskom da žena tako samo izražava svoja osećanja. Oklevaju da prijave nasilje jer se osećaju neprijatno ili se plaše da im drugi neće poverovati. Da sve bude gore, ukoliko se umeša i policija, muškarac-žrtva često bude označen kao počinilac nasilja, jer žene obično kažu da su se samo branile od njegovog zlostavljanja. Osim toga, stid i bojazan da će biti obeleženi sprečava muškarce žrtve porodičnog nasilja da to i prijave. Umesto njih to često čine sestre ili majke – tvrdi Stankovićeva.

Uprkos sve većem broju slučajeva nasilja žena nad muškarcima postoji samo jedna Sigurna kuća za “jači pol”. Nalazi se u Ćupriji, a otvorio ju je Dušan Trifunović (41), ekonomista i bivši predsednik ove opštine, koji je i sam bio žrtva svoje supruge.

– Nisam se ni najmanje iznenadio kad sam saznao informaciju da sedam do deset odsto muškaraca u Srbiji preživljava pravu torturu od strane svojih žena, jer sam na svojoj koži osetio šta to znači. Želim da razvijem program prve srpske Sigurne muške kuće, pre svega preko SOS telefona na koji bi se 24 sata dnevno mogli javljati obespravljeni muževi – smatra Trifunović i dodaje da ova kuća uvek ima svoje stanare.

(TPKNEWS/Informer)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker