Problem oko izgradnje regionalne deponije prvo ekološko pitanje grada Požarevca

Grad Požarevac, kao i druge jedinice lokalne samouprave u Srbiji suočene su sa brojnim problemima, objektivnim, subjektivnim ali uglavnom nasleđenim iz ranijeg perioda, kada se radi o infrastrikturnoj komunalnoj opremlјenosti što je u neposrednoj vezi sa stanjem i problemima na planu zaštite životne sredine.

Problemi kao što su obezbeđivanje dovolјnih količina zdrave pijaće vode za sve stanovnike Grada Požarevca, izgradnja sistema za odvod i prečišćavanje otpadnih voda, očuvanje biodiverziteta i čuvanje prirodnih resursa, adekvatno upravlјanje svim vrstama otpada kao poseban problem, prekogranična saradnja u ovoj oblasti, kao i druga pitanja iz ove oblasti, zahtevaju puno institucionalno i pravno angažovanje svih resursa jedinice lokalne samouprave ali i obezbeđivanje sredstava koja za ove namene nisu mala.

Pomoćnik gradonačelnika Požarrevca zadužen za za zaštitu životne sredine, Dragan Ćurčija kaže da ono što je dobro i što svakako treba pohvaliti je činjenica da je Republika Srbija, posle poslednjih izbora izmenila Zakon o ministarstvima i formirala novo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. – Srbija je na taj način isprednjačila u odnosu na sve zemlјe u okruženju u kojima je ova kompleksna i zahtevna oblast samo deo nekog drugog ministarstva, kao što je to bio slučaj i kod nas, na koji način je i pre otvaranja Poglavlјa 27. koje se odnosi na zaštitu životne sredine Srbija pokazala svoj odgovoran odnos prema ovom, za građane ove zemlјe vrlo važnom pitanju-kaže on i dodaje da je jedan od najkompleksnijih i najvažnijih pitanja iz ove oblasti, a Ministar za zaštitu životne sredine g. Goran Trivan je to posebno i odmah naglasio, je i pitanje regionalnih sanitarnih deponija, koje predstavlјa problem i za Grad Požarevac.

Dragan Ćurčija

Nacionalnom strategijom za upravlјanje otpadom sa cilјem približavanja EU iz 2003 godine, Strategijom upravlјanja otpadom 2010-2019, Zakonom o upravlјanju otpadom, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o obaveznoj proceni uticaja na životnu sredinu, Uredbom o odlaganju otpada na deponije, Zakonom o komunalnim delatnostima, i drugim važećim propisima iz ove oblasti, promovisan je integrisani odnosno regionalni princip u planiranju i izgradnji regionalnih sanitarnih deponija, rekao je prvi ekolog grada Požarevca i naglasio: „ To praktično znači: da će dve ili više jedinica lokalne samouprave, na čijoj teritoriji živi više od 250.000 stanovnika, doneti Regionalni plan upravlјanja otpadom, na osnovu zakonom utvrđenih kriterijuma odrediti lokaciju deponije, pribaviti neophodne planske i urbanističke akte, izvršiti procenu uticaja na životnu sredinu, zaklјučiti ugovor o zajedničkoj izgradnji regionalne deponije i obezbeđivanju finansijskih sredstava za njenu izgradnju u odnosu na količine generisanog otpada po jedinici lokalne samouprave, formirati Regionalno preduzeće za upravlјanje otpadom odnosno deponijom, vršiti stalni monitoring nad radom deponije kao i utvrditi plan sanacije i rekultivacije deponije po isteku njenog životnog ciklusa- istakao je Ćurčija..

Međutim, proces izgradnje Regionalne sanitarne deponije traje najmanje 3-5 godina, a većina gradova i opština u Srbiji odlaže otpad na sanitarno neuređene deponije čiji je vek trajanja pri kraju, među kojima je i Grad Požarevac.

Sa druge strane, Srbija nije u poziciji da selektivno prihvata ili ne prihvata propise koje donosi Evropska unija, pa i u situaciji kada ti propisi ponekad protivreče sami sebi ili situaciji na terenu imajući u vidu regionalnu podelјenost Srbije, lošu saobraćajnu infrastrukturu, udalјenost gradova i opština i druge probleme. Naime, jedno od načela koje propisuje Nacionalna strategija upravlјanja otpadom ali i zakoni iz ove oblasti jeste i načelo ekonomičnosti i blizine pristupa, koje upućuje da otpad treba odlagati što je moguće bliže mestu nastanka, kako bi se izbegao nepotreban prevoz otpada, i dodatno ugrožavala životna sredina.

Ćurčija ističe da pored problema sa deponijom, Grad Požarevac kao i druge jedinice lokalne samouprave očekuje sveobuhvatan i odgovoran posao uređivanja stanja u oblasti upravlјanja otpadom, pre svega na izgradnji transfer stanica, reciklažnih dvorišta, ulaganje u tehnička sredstva koja će omogućiti primarnu selekciju otpada, uređenje i sanaciju divlјih deponija, što treba da omogući ponovno iskorišćenje otpada i smanjenje generisanog otpada na godišnjem nivou po glavi stanovnika, što predstavlјa krajnji cilј Evropske unije ali i Srbije.

On naglašava da Grad Požarevac aktivno radi i na institucionalnom i na pravnom nivou u skladu sa svojim nadležnostima na rešavanju problema u oblasti upravlјanja otpadom, vodeći aktivnu politiku održivog razvoja u svim oblastima, a u narednom periodu imamo u planu da u rešavanje ovog problema uklјučimo sve zainteresovane građane, udruženja, privrednike i druge a naročito mlade, imajući pre svega u vidu važnost očuvanja zdrave životne sredine.

– Kao odgovorna lokalna samouprava otvoreni smo za sve predloge i inicijative koje mogu doprineti rešavanju problema u ovoj oblasti. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i Agencija za zaštitu životne sredine nam u tome mogu pomoći i njihova pomoć i saradnja su od klјučnog značaja. Zbog toga, u narednom periodu očekujemo još bolјu i sadržajniju saradnju sa nadležnim Ministarstvom za zaštitu životne sredine – zaključuje i poručuje Dragan Ćurčija, prvi operativac gradonačelnika Požarevcu u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker